Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Jean-Claude Trichet: Economia mondiala aproape de revenire

Economiile Frantei, Italiei, Marii Britanii si Chinei dau semne de stabilizare, arata un raport al Organizatiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica. In aceste tari ritmul declinului economic se reduce, scrie documentul. Semne bune anuntate si de preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet. El a declarat ieri ca economia mondiala e aproape de revenirea la creştere. Oficialul a atras insa atentia ca bancile centrale trebuie sa pregateasca strategii de renuntare la masurile de stimulare pentru evitarea riscurilor inflationiste.

La Paris, previziuni in scadere

Autoritatile franceze se pregatesc insa sa anunte ca economia Frantei se va adanci in recesiune. Ministrul economiei a anuntat ca guvernul de la Paris va revizui previziunile pentru acest an la o contractie a economiei de pana la 3%, fata de 1,5 % cat estimase anterior, scrie publicatia Le Monde. Vineri urmeaza sa fie publicate datele oficiale privind cresterea economica pe trimestrul intai, insa cifrele vor fi fara indoiala negative, mai scrie publicatia.

Bilant dupa primul trimestru al unor importante banci cu sucursale in Romania

Mai multe banci straine cu sucursale si in Romania si-au anuntat ieri rezultatele pe primul trimestru. Banca portugheza Millennium a raportat o pierdere sub aşteptari, de 6,6 milioane de euro din afacerea pe piata romaneasca. In schimb, banca elena Emporiki a inregistrat in primul trimestru o pierdere neta de 11 ori mai mare fata de aceeasi perioada din 2008, ajungand la 170 milioane de euro. La nivel de grup, institutia a afişat pentru primul trimestru din 2009 un profit net de peste 100 milioane euro, uşor peste aşteptari. Banca austriaca Raiffeisen International va raporta un profit net de 50 milioane euro pentru primul trimestru, in scadere cu 80% fata de perioada similara a anului trecut, arata un sondaj Reuters.

Leul se depreciaza fata de euro

Leul a pierdut ieri aproape 2 bani, pana la un curs de referinta de 4,156 unitati/euro. Deprecierea monedei nationale a fost puternica pe piata interbancara, in ton cu regiunea. Cotatiile au urcat foarte aproape de 4,17 lei/euro in a doua parte a zilei. In schimb, moneda nationala s-a apreciat in raport cu dolarul, cu aproape trei bani pana la 3,058 lei/dolar. Pe plan international, euro s-a depreciat usor in fata dolarului in urma unor indicatori negativi pentru economia zonei euro.

BVB a intrat din nou pe trend descendent

Bursa de la Bucuresti a scazut ieri cu 1%, dupa ce in ultimele patru şedinte urcase cu peste zece procente. BVB a urmat astfel tendinta descendenta a celor mai multe piete bursiere din Europa. Actiunile europene au incheiat ieri in scadere, intrucât investitorii au marcat profiturile, dupa maximul din ultimele patru luni atins vineri. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de titlurile bancare şi din sectorul energiei, scrie agentia Reuters. Si Wall Street-ul a terminat aseara pe rosu dupa ce patru banci americane au anuntat ca urmeaza sa vânda pachete importante de actiuni pentru rambursarea imprumuturilor guvernamentale.

Viitor incert pentru uzina Renault din Spania

Constructorul auto francez spune ca va inchide uzina spaniola de la Valladolid, daca guvernul de la Madrid nu ii va oferi ajutor financiar pentru construirea unei masini electrice sau a unui automobil mic pe benzina sau motorina. Productia la fabrica spaniola este in continua scadere de cativa ani, din cauza comenzilor putine pentru modelul Modus. Uzina are aproape 4.000 de angajati, iar anul trecut a produs 93.000 de masini.

Gigantul Microsoft emite obligatiuni pentru prima data in istoria sa

Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, intentioneaza sa vanda obligatiuni, pentru prima data in istoria sa. Compania vrea sa finanteze astfel un program in valoare de 40 de miliarde de dolari destinat rascumpararii de actiuni proprii, transmite Bloomberg. 3.000 de angajati ai companiei au fost anuntati la inceputul acestei luni ca isi vor pierde locurile de munca. Grupul anuntase in ianuarie ca va disponibiliza pana la 5.000 de angajati in urmatoarele 18 luni.

Depresia de criza dauneaza grav barbatilor

Depresia cauzata de recesiunea economica afecteaza din ce in ce mai multi barbati. Acestia fac mari eforturi pentru a depasi impactul emotional produs de criza economica mondiala, potrivit unui sondaj efectuat de fundatia de caritate specializata in probleme mintale Mind. Aproape 40% dintre barbatii intervievati au spus ca se simt foarte descurajati in privinta sigurantei locului de munca. Doar 29% dintre ei s-au declarat dispuşi sa discute despre problemele pe care le au, comparativ cu 53% dintre femei.