Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat marti Ucraina, coborand de la 'B1' la 'B2' ratingul pentru titluri de stat in valuta si in moneda nationala, cu perspectiva 'negativa', ca urmare a deteriorarii situatiei macroeconomice si a incertitudinii legate de controalele asupra miscarilor de capital, transmite Reuters, citat de The Guardian.

Agentia a facut referire la cazul Alfa Bank din Ucraina, care a intrat saptamana trecuta in faliment, sustinand ca nu poate sa cumpere dolari pe piata interbancara, pentru a rascumpara o emisiune de obligatiuni, din cauza limitelor bancii centrale. Alfa Bank a platit cele 100 milioane dolari inainte de scadenta finala, la data de 11 mai.

"Un motiv in plus pentru decizia de retrogradare il reprezinta nesiguranta generata de o serie de controale de capital implementate de banca centrala pentru a rationaliza valuta. Controalele au contribuit deja la intrarea in incapacitate de plata a unora dintre bancile ucrainene", a declarat vicepresedintele Moody's, Jonathan Schiffer.

De asemenea, Moody's sustine ca, inrautatirea situatiei economice din aceasta tara, extinderea creditelor neperformante si intarzierea luarii deciziilor - din cauza controverselor politice, au contribuit la coborarea ratingului. Mai mult, perspectiva 'negativa' inseamna ca agentia de evaluare financiara va continua sa monitorizeze capacitatea guvernului si a bancii centrale de a combate criza financiara.