In ultimele zile, tot mai multi oficiali au inceput sa ridice vocea la bancheri, acuzandu-i ca nu reduc dobanzile la credite pe masura scaderii costurilor de finantare. Prin vocea d-lui Isarescu, BNR s-a angajat sa tinteasca dobanda pe piata monetara, dl Dan Nica a amenintat chiar sistemul bancar cu introducerea unei taxe suplimentare pe profiturile exceptionale realizate de catre banci iar dl Basescu a criticat si el sistemul, acuzand bancherii ca nu isi onoreaza promisiunile de a finanta economia.

Avand in vedere faptul ca acest subiect este unul foarte sensibil, m-am hotarat sa analizez mai indeaproape modul in care au evoluat costurile finantarii in ultimele luni pentru a vedea daca bancile pot sau nu sa reduca dobanzile la credite.

Costul creditelor in euro

Cand vorbim despre creditele in euro, discutam despre trei costuri majore: EURIBOR, CDS si RMO, majoritatea bancilor calculand dobanda la credite dupa formula: EURIBOR+CDS+ impactul RMO+marja bancii. Sa le luam pe rand:

In luna ianuarie, EURIBOR la sase luni era de 2.9%, acum fiind de 1.5%, de unde rezulta o ieftinire de 1.4%. Costul asigurarii creditelor impotriva riscului de neplata (CDS) a scazut de la 6% in ianuarie si 8% in martie, la 3.2-3.4% in acest moment. Rezulta deci o diferenta pozitiva de pana la 2.8% fata de inceputul anului.

In ceea ce priveste nivelul RMO, aceste rezerve reprezinta un cost pentru banci pentru ca dobanda primita de la BNR (2.9%) este inferioara dobanzii platite de catre banci pentru atragerea acestor resurse (EURIBOR + CDS), iar banii pierduti de catre banci datorita RMO trebuie recuperati de la clienti. Astfel, in ianuarie, costul bancilor cu RMO a fost de aproximativ 2.1% iar acum, pe fondul scaderii EURIBOR si CDS, s-a redus la 0.8%, diferenta fiind de 1.3%.

Una peste alta, daca introducem valorile de mai sus in formula mentionata, rezulta urmatorul cost al finantarii:

Ianuarie 2009: Costul creditelor in eur = 2.2% (EURIBOR 6M) + 6% (CDS) + 2.1% (RMO) = 10.3%

Mai 2009: Costul creditelor in eur = 1.5% + 3.4% + 0.8% = 5.7%

Vedem deci ca pentru banci, costul real al finantarii in euro in acest moment nu trece de 6% in cel mai rau caz, scazand la jumatate fata de ianuarie. Cu toate acestea, cele mai bune Dobanzi Anuale Efective pentru creditele ipotecare incep de la 8.5%, cu o medie pe sistem de 9.5-10%. Sa nu mai vorbim despre creditele de consum unde DAE trece lejer de 16%. Mai jos puteti observa evolutia costurilor creditarii in euro din septembrie 2008 si pana in mai 2009.

Costul creditelor in lei

Cand vine vorba despre creditarea in lei, calculul costului creditarii se realizeaza luand in considerare atat dobanda pe piata interbancara ROBOR (indice extrem de volatil), cat si costul depozitelor atrase de catre banci, multe dintre acestea “sarind” calul” prin oferirea unor dobanzi de pana la 18-19% la depozitele in lei constituite pentru sume foarte mari.

In acest moment, in sistemul bancar media dobanzii la depozite este de 12-13%, procent relativ egal cu dobanda interbancara ROBOR. In aceste conditii, putem calcula costul creditelor in lei ca fiind:

Costul creditelor in lei = 11.9% (ROBOR 1 an) + 1.1 % (RMO) = 13%

Ofertele bancilor arata faptul ca DAE la creditele ipotecare incepe de la 16% ajungand chiar la 30% (!!), media fiind undeva in jurul a 18-19%, in timp ce la creditele pentru nevoi personale, DAE nu coboara sub 22-23%.

In ceea ce priveste evolutia viitoare a dobanzilor la credite, as dori sa punctez urmatoarele:

1. RMO la creditele resursele atrase in euro care au scadenta mai mare de doi ani sunt 0%, ceea ce va determina tot mai multe banci sa isi prelungeasca liniile de creditare pe o perioada mai mare de doi ani. Acest lucru va ieftini semnificativ costul bancilor cu RMO.

2. Dobanzile la depozite vor scadea semnificativ, nivelul actual fiind unul nesustenabil. Avand in vedere ca inflatia se situeaza la 6.5%, depozitele in lei remunerate cu o dobanda de 16-17% genereaza o dobanda reala de 10%, nivel extrem de mare. In mod normal, dobanda reala ar trebui sa se situeze la cel mult 3-4%, ceea ce inseamna dobanzi la depozite de 9-10%. Prin scaderea acestora, costurile bancilor vor scadea si ele.

3. ROBOR este acum cu 2-2.5% peste dobanda de referinta a BNR, dl Isarescu promitand ca va lua masuri ca ROBOR sa coboare cat mai aproape de dobanda de referinta.

4. Bancile isi vor reduce mai intai costurile, dupa care vor taia din dobanzile la credite. Mai mult, bancherii vor astepta sa vada daca reducerea costurilor reprezinta o tendinta sustenabila pe termen mediu, si asta pentru a evita o scadere urmata de o crestere a dobanzilor daca lucrurile merg prost.

In aceste conditii, reducerea dobanzilor la credite este un lucru sigur, insa nu se va produce mai devreme de 2-3 luni iar atunci cand se va produce, pasii vor fi foarte marunti. In plus, nu este suficient ca bancile sa scada dobanzile, mai trebuie ca si romanii sa fie interesati sa contracteze un credit, insa acest lucru nu se intampla, cel putin deocamdata.

Iar pentru a raspunde la intrebarea din titlu, as spune ca declaratiile oficialilor ar trebuie judecate in context: da bine la populatie sa lovesti in banci avand in vedere ca alegerile se apropie, insa bancherii nu pot fi fortati sa ieftineasca creditele daca nu doresc sa faca acest lucru. Creditele se vor ieftini atunci cand bancile vor reincepe cursa pentru cota de piata si cand statul va inceta sa se mai imprumute de pe piata bancara.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.