Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Indemnizatia mamelor ar putea scapa de plafonarea de 4.000 lei

Ordonanta privind reducerea cheltuielilor bugetare a fost respinsa ieri de deputati. Asta inseamna ca masurile de austeritate pentru bugetari adoptate de guvern la sfarsitul anului trecut ar putea fi anulate. Votul de ieri pune din nou in aplicare planul anticriza adoptat de Guvernul Tariceanu care prevedea, intre altele, reducerea contributiilor cu asigurari sociale cu 2%, 1.000 de euro prima de la stat pentru cei care angajeaza someri si creşterea punctului de pensie. In plus, mamele care sunt in concediu pentru cresterea copilului ar putea primi 85% din venituri, fara plafonarea de 4.000 de lei.

Inflatia in aprilie a scazut la jumatatea valorii din martie

Inflatia lunara s-a redus în aprilie la 0,27%, aproape la jumatate fata de nivelul de 0,5% consemnat în martie, a anuntat Institutul National de Statistica. Rata anuala a coborât la 6,45%, în contextul ieftinirii preturilor serviciilor. Analistii economici estimeaza ca Banca Nationala isi poate atinge tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual, doar intr-un scenariu optimist, in care leul se apreciaza.

Ministerul Finatelor Publice catre micii patroni: fara profit nu puteti functiona

Discutii aprinse ieri la Camera de Comert a Municipiului Bucuresti. Micii patroni s-au revoltat in fata reprezentantului Ministerului Finantelor din cauza impozitului forfetar. Gratiela Iordache, secretar de stat in minister, le-a spus micilor patroni ca nu au ce cauta pe piata daca au profit zero. Circa 35% din microintreprinderi vor disparea de pe piata din cauza impozitului forfetar, a declarat presedintele Camerei de Comert. In aprilie, 14.000 de firme si-au suspendat activitatea si aproape 4.000 s-au inchis de bunavoie din cauza noului impozit.

Citi: un euro= 3,95 lei la sfarsitul lui 2009

Moneda nationala s-a apreciat usor in fata celei europene. Cursul oficial de astazi este 4,152 lei pentru un euro. Fata de dolar, leul s-a intarit cu aproape 2 bani pana la 3,042. Analistii grupului financiar Citi estimeaza ca leul va fi cotat la 3,95 unitati/euro la sfarsitul anului. Pe plan international, dolarul a coborât la cel mai redus nivel din ultimele patru luni fata de un coş de şase valute. Euro a atins un maxim al ultimelor şapte saptamâni în raport cu moneda americana.

IBR: comisioanele de retragere a banilor de pe card sunt prea mari

Tot mai multi angajati cer sa isi primeasca salariul in mana, din cauza comisioanelor percepute de bancomate. Declaratia a fost facuta de presedintele Institutului Bancar Roman care considera prea mari comisioanele de retragere la ATM-uri. Numeroase tari europene nu percep acest comision.

CE va declansa astazi procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

Comisia Europeana va declansa astazi procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, pentru depasirea deficitului bugetar in 2008 peste pragul admis de 3% din PIB, potrivit unui oficial european citat de Reuters. Masuri similare vor fi luate si impotriva Poloniei, Lituanei si Maltei. Declanşarea procedurii înseamna mai ales monitorizarea cheltuielilor bugetare. Nu vor fi aplicate sanctiuni dure in aceasta perioada de criza a anuntat Comisia Europeana. Vor fi stabilite insa termene limita extinse pentru corectarea deficitului bugetar.

Ford a primit 600 milioane euro de la BEI

Constructorul auto Ford a primit de la Banca Europeana pentru Investitii un imprumut de 400 de milioane de euro pentru uzina de la Craiova. Alte 200 de milioane de euro vor fi alocate pentru activitatile de dezvoltare din Germania, asociate operatiunilor din România. Ford va produce la Craiova un vehicul comercial uşor, iar apoi o maşina de dimensiuni reduse.

Actiunile GM s-au prabusit la minimul ultimilor 76 de ani

Bursa de la Bucuresti a scazut ieri cu 3%, pentru a doua zi consecutiv, pe o lichiditate redusa. SIF-urile au pierdut insa 5%. Si marile burse europene au inchis pe minus, dupa declinul cotatiilor companiilor financiare şi miniere. Potrivit analiştilor, investitorii au profitat de creşterile mari din ultimul timp şi au marcat profitul. Bursa americana a incheiat indecis. De mentionat, scaderea drastica a cotatiei actiunilor General Motors cu peste 20%, la minimul ultimilor 76 de ani. Sase directori ai constructorului auto au dezvaluit ca şi-au vândut participatiile detinute la companie.

Si bancile din UE vor fi supuse unor teste de stres

Si sistemul bancar din Uniunea Europeana va fi supus testelor de stres similare cu cele aplicate institutiilor financiare din Statele Unite. Prin acestea se va vedea daca bancile au capital suficient pentru a face fata crizei financiare, a declarat pentru Reuters o sursa din Uniune. Testele de stres vor fi efectuate de catre autoritatile nationale, urmand sa fie finalizate pana in septembrie.

Pretul petrolului, la maximul ultimelor sase luni

Pretul petrolului a atins ieri cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, depasind 60 dolari pe baril. Numai in cursul acestei luni, cotatia petrolului a urcat cu aproape 20%.

Din agenda economica:

Guvernul dezbate ordonanta privind diminuarea evaziunii fiscale

Administratiile financiare din Bucureşti vor prelungi programul de lucru în vederea înregistrarii declaratiilor de venit, fiind deschise miercuri, joi si vineri de la 8:30 la 18:30.

Guvernul elvetian examineaza astazi optiunea introducerii temporare a unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii UE