Economia continua sa se contracte.

Conform datelor INS, inflatia anuala in aprilie 2009 s-a redus la 6.45%. Cu exceptia tutunului si bauturilor alcoolice, lovite de accize, preturile in ansamblu au scazut fata de luna anterioara, ajutate si de cursul EURO stabilizat. Aceasta inseamna ca economia se contracta; cu cat s-a contractat in primul trimestru - vom afla pe 15 mai.

Cand in luna februarie s-a dat al 13-lea salariu in sectorul bugetar, cu ajutorul BNR, impactul a fost clar vizibil in inflatie. Sper ca, odata cu primirea imprumutului de la UE, finantarea deficitului bugetar sa se faca prin metode care sa genereze mai putina inflatie.

Daca BNR va continua sa utilizeze politica leului tare fata de euro ca ancora anti-inflationista, atunci agonia se va prelungi si tot efortul macro de pana acum va fi in zadar. Idealul este sa scada inflatia, sa stimuleze creditarea sanatoasa in lei, in conditiile unui curs de schimb corect.

Cursul de schimb prognozat de unii "sub 4" ar fi total contraproductiv, mai ales acum, cand populatia s-a obisnuit cu noul pret al EURO.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.