Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

BNR cere bancilor sa anunte urgent date privind clientii intrati in insolventa

Banca Nationala vrea sa primeasca rapid date despre clientii bancilor comerciale care nu-si mai pot plati datoriile. De saptamana viitoare, bancile trebuie sa transmita BNR aceste informatii in cel mult 48 de ore dupa ce clientii la care a inceput procedura de insolventa au instiintat institutia de credit. In primele trei luni ale anului, numarul dosarelor noi de insolventa a crescut cu 50% fata de perioada similara din 2008, pana la 5.000 de cazuri.

Dolarul s-a apreciat semnificativ

Leul s-a depreciat usor ieri pana la 4,157 unitati/euro. Evolutia monedei nationale a fost in ton cu regiunea dupa ce au aparut date negative privind evolutia economiilor din zona in primul trimestru. Pana la finalul zilei insa, pe piata interbancara leul s-a depreciat mai accentuat, pana la 4,17 unitati pentru un euro. Fata de dolar, moneda nationala s-a apreciat insa pana la 3,039. Pe plan international, dolarul s-a intarit dupa anuntul scaderii vanzarilor cu amanuntul in Statele Unite. In Rusia, rubla a atins maximul ultimelor patru luni, dupa ce Banca Centrala a redus dobanda cheie pentru a doua oara intr-o luna.

Profitul CEC Bank a scazut cu aproape 60%

Rezultate cu minus pentru CEC Bank in primele patru luni ale anului. Institutia a obtinut un profit net de 20 milioane de lei, cu 57% mai mic fata de aceeasi perioada din 2008. In schimb, profitul UniCredit a inregistrat in ianuarie-martie, o crestere de 39% pana la 36 milioane de euro.

Productia industriala a Romaniei a scazut in martie cu 12,5%, sub media din UE

Productia industriala anuala a Romaniei a scazut in martie cu 12,5% fata de aceeasi luna din 2008. Nivelul este mai mic decat media Uniunii Europene - 18,8%, dar si fata de cea a zonei euro - 20,2%, arata datele biroului european de statistica.

Preturile apartamentelor din Bucuresti au stagnat in aprilie

Apartamentele din Bucuresti, atat noi cat si vechi, au ramas luna trecuta la preturile pe care le-au avut si in martie, potrivit indicelui imobiliar calculat de compania Colliers International. Atunci se inregistrase cea mai mare scadere a preturilor pe piata imobiliara: -15% la apartamentele vechi. Cele mai ieftine apartamente sunt in sectorul 6 si nu depasesc 940 euro/mp. In sectorul 1 insa locuintele vechi au un pret mediu de aproape 1.600 euro/mp.

In mai, 13.000 de disponibilizati in toata tara

In aceasta luna circa 13.000 de angajati din toata tara vor ramane fara loc de munca pe fondul crizei economice. Cele mai recente date ale Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca arata ca pana in octombrie peste 26.000 de oameni vor ramane someri. Cele mai multe disponibilizari au fost anuntate in Bucuresti si Prahova in domenii precum fabricarea de masini si utilaje si in confectii. In primele patru luni ale anului peste 92.000 de persoane si-au pierdut deja locul de munca.

Rosu pe toate marile burse mondiale

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri a treia sedinta consecutiv pe rosu. Sectorul SIF-urilor a scazut puternic, cu peste 6 procente. Cel mai sever s-au depreciat actiunile BRD, cu 11% si Erste Bank, cu aproape 15%. Marile piete europene au inchis tot pe rosu influentate de titlurile din sectoarele financiar si minier. Actiunile ING au coborat cu 12 procente dupa ce grupul a anuntat pierderi nete pe primul trimestru, peste estimari. Bursa americana a inchis in scadere importanta aseara dupa anuntul ca vanzarile cu amanuntul au coborat pentru a doua luna consecutiv.

Amenda record pentru gigantul american Intel

Compania americana Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, a primit o amenda record de la Comisia Europeana: peste 1 miliard de euro, pentru practici anticoncurentiale. Grupului american i s-a cerut sa renunte la reducerile ilegale de preturi menite sa elimine rivalul AMD. Procesatoarele Intel sunt folosite de 8 din 10 computere la nivel mondial. Compania a raportat vanzari de 7,1 miliarde de dolari in primul trimestru.

GM si Chrysler renunta la 3.000 de dealeri

Constructorii americani de automobile General Motors si Chrysler vor renunta la contractele incheiate cu peste 3.000 de dealeri de pe teritoriul Statelor Unite. Primele notificari in acest sens vor fi trimise chiar de astazi, scrie Reuters. Cei doi giganti auto sunt presati de guvern sa se restructureze rapid pentru a supravietui.