Raiffeisen, cea de-a doua mare banca din Europa emergenta, a raportat joi o scadere cu 78% a profitului net din primul trimestru, din cauza provizioanelor pentru imprumuturi riscante care au crescut mai ales in Ucraina si Rusia, scrie Guardian in editia online.

Profitul net in primele trei luni din 2009 a scazut la 56 milioane euro, peste asteptarile analistilor chestionati de Reuters, care se asteptau la o cifra de 50 milioane euro.

Bancile din fosta regiune comunista a Europei au fost afectate de o crestere a creditelor neperformante, care s-ar putea accelera anul acesta, in contextul in care recesiuna din Occident a dus la intrarea regiunii în criza, dupa mai multi ani de boom economic.

Veniturile din dobânzi, principala sursa de venit a băncii, au crescut insa cu 8% fata de perioada similara din 2008, dar sub estimarile analistilor, de 14%.

Raiffeisen are in Romania peste 500 de agentii. Grupul Raiffeisen este prezent in Romania prin: Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Asset Management, Raiffeisen Investment Romania, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Raiffeisen Bank.