Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca "o crestere salariala peste rata inflatiei nu este posibila", deorece majorarile nejustificate vor realimenta inflatia, transmite Mediafax.

"Din pacate, o crestere salariala peste rata inflatiei nu este posibila. Deja suntem intr-o usoara depasire cu aceasta crestere pe lunile ianuarie, februarie si martie, dar in acest an, in ciuda cererilor sindicale, nu putem sari calul", a declarat Vasilescu, aflat la Iasi.

Consilierul BNR a afirmat ca sindicatele au dreptate cand cer majorarea salariilor, dar in acelasi timp si "Guvernul are dreptul sa se intrebe de unde bani?".

Vasilescu a spus ca indiferent de "glasurile politice" care vor aparea, " lefurile nu pot creste peste eficienta economica" deoarece "majorarile nejustificate inseamna inflatie, sau altfel spus, ce dai cu o mana, iei cu alta. In companiile private se observa o grija din acest punct de vedere".

Cat priveste prognozele existente in privinta duratei crizei economice, Adrian Vasilescu a afirmat ca exista mai multe pareri, insa nimeni nu poate prognoza cu precizie cand aceasta se va termina. "Unii spun ca se va incheia anul acesta, altii ca abia la anul. Efectele crizei pot dura insa si 20 de ani, asa cum s-a intamplat in Japonia, incepand cu anul 1990. Adica sa asistam la crestere economica, urmata de scadere si tot asa", a spus Vasilescu.

BNR a revizuit recent in usoara scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului, la 4,4%, de la 4,5% cat se estimase anterior. Pentru 2010 prognoza a fost revizuita de la 3,2% la 2,8%.