Indicatorii de piata sensibili cuprinsi in acordul cu Fondul Monetar International nu vor fi publicati, pentru ca exista in toate intelegerile de acest gen indicatori care distorsioneaza pietele in loc sa le ajute, a declarat, joi, la Iasi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. El a adaugat ca tara noastra a ajuns in cinci luni de la o imagine negativa la un exemplu pozitiv, relateaza Mediafax.

"Nu este o intarziere. In orice acord de finantare apare ceea ce se numeste market sensitiv indicators, si probabil ca lucram la ... sunt cativa indicatori care in loc sa ajute ca pietele sa functioneze bine, le pot distorsiona. Au fost dintotdeauna, sunt in toate tarile, nu suntem intr-o situatie netipica, sau situatie particulara. Cand am sa merg la Bucuresti chiar am sa vad daca s-au intensificat ceea ce se numeste indicatorii de piata sensibili. Aceia intr-adevar nu vor fi publicati. Sunt 3-4-5 si probabil ca exact aceia va vor intersa", a spus Isarescu raspunzand la o intrebare referitoare la intarzierea publicarii acordului de catre FMI.

El a aratat ca imaginea Romaniei s-a modificat sensibil in sens pozitiv in ultimele cinci luni, iar acordul cu bancile comerciale semnat la Viena a devenit un exemplu pentru alte state. "Exista un curent de opinie ca acest acord, care a fost un pionierat, sa fie aplicat si altor state. In cinci luni, Romania a ajuns de la tara cu imagine negativa la un exemplu pozitiv", a spus Isarescu.

El a mai precizat ca BNR a avut in ultimele luni o serie de intalniri in tara, unde s-a discutat despre criza, canalele de transmitere a acesteia si care ar fi masurile de contracarare, cu specificitate pe sistemul financiar. "Un mesaj dat astazi este sa delimitam problemele adevarate legate de criza de zgomotul mediatic", a mai spus Isarescu, mentionand ca daca criza va fi tratata emotional, atunci si solutiile gasite vor fi emotionale.

Autoritatile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro si asupra unui pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD in valoare de 19,95 miliarde euro.

Principalele prevederi ale acordului Romaniei cu FMI

Acordul presupune mai multe conditionalitati privind reformele structurale si tinte obligatorii de indeplinit de autoritatile romane privind indicatorii macroeconomici, potrivit informatiilor obtinute de Mediafax.

FMI a fixat criterii de performanta trimestriale pentru deficitul bugetar, stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei. Tintele de deficit bugetar pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite initial au fost modificate usor, de la nivelul de 12,13 miliarde lei la 14,5 miliarde lei si, respectiv, de la 17,63 miliarde lei la 18,6 miliarde lei.

Ministerul Finantelor va furniza lunar date pentru evaluarea situatiei bugetare, inclusiv finantarile nete externe, creditele de la sistemul financiar intern, platile in avans din fondurile europene, solicitarile Guvernului de fonduri europene, obligatiile catre Fondul Proprietatea inca neachitate, modificarile soldului de titluri de stat, precum si a altor finantari.

Ministerul Finantelor si cel al Muncii, dar si de alte institutii, vor furniza toate datele privind companiile publice aflate in monitorizare la inceputul acordului incheiat cu institutia internationala, precum si sanctiunile aplicate in cazul neindeplinirii tintelor stabilite.

Acordul stabileste o tinta indicativa pentru rata inflatiei, cu intervale de variatie de plus/minus un punct procentual, respectiv de 6,4% pentru iunie, 5,7% pentru septembrie, de 4,5% pentru 2009 si de 2,5% pentru 2010.