Criza financiara nu va fi rezolvata prin injectia de lichiditate in sistemul bancar, a declarat joi comisarul pentru Afaceri economice si monetare, Joaquín Almunia, in cadrul Forumului Economic de la Bruxelles.

El a atras atentia ca se repeta astfel episodul din Japonia anilor 90, cand aceeasi incercare de salvare a sistemului bancar a condus in cele din urma la aparitia unor banci “zombie”, la o incetinire a cresterii economice si la deflatie. Practic, in perioada respectiva, o serie de banci din Japonia au fost mentinute artificial in viata prin injectii de capital de la stat, nefiind lasate astfel sa falimenteze.

Ele nu au reusit insa sa depaseasca dificultatile, fiind banci moarte din punct de vedere al activitatii, desi oficial erau in viata. In timp, ele s`au transformat din zombie in “vampiri”, absorbind banul public intr`o maniera insatiabila.

De asemenea, riscul dobanzii aproape de zero – daca acest nivel e mentinut mai multa vreme - e de natura a descuraja economisirea (ce rost are sa iti plasezi bani la randamente scazute?), incitand oamenii sa caute plasamente alternative mai avantajoase, in alte tari cu dobanzi mai bune. Efectul? Moneda nationala din tara respectiva slabeste, cu toate efectele ce decurg de aici (castigul exportatorilor fiind singurul benefic).

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.