Europa s-a confruntat la inceputul acestui an cu o recesiune economica mai grava decat cea din SUA, unde a izbucnit de altfel criza. Acest lucru a generat tensiuni sociale in contextul in care multe companii si-au concediat angajatii, relateaza AFP.

Produsul intern brut (PIB) al statelor din zona euro a scazut cu 2,5% in primul trimestru, o scadere fara precedent si peste asteptarile analistilor, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat.

Aceasta scadere marcheaza al patrulea trimestru consecutiv in care econimia zonei euro s-a comprimat, dupa ce PIB-ul scazuse cu 0,2% atat in al doilea cat si in al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945. PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent.

Seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, a spus ca se asteapta la "o criza sociala in Europa", indemnand companiile sa evite concedierile in masa.

Semnele miscarilor sociale in Europa au inceput deja sa apara, mii de persoane protestand joi la Madrid. Alte mii au iesit vineri in strada la Bruxelles, in cadrul unei micari europene mai ample, care va continua sambata cu proteste la Berlin si Praga.