Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Guvernul: economia va creste din nou in trimestrul al treilea

Guvernul estimeaza ca tendinta de scadere a economiei se va tempera la sfarsitul trimestrului II si începutul trimestrului III cand se va relua cresterea economica. Asa a declarat pentru NewsIn, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea. El a adaugat ca sunt semnale pozitive in acest sens. Intre acestea: investitiile straine au scazut mai putin decat estimarile, cursul de schimb s-a stabilizat, iar in aprilie a crescut cu 60% ponderea lucrarilor in constructii. Declaratiile vin dupa ce vineri Institutul National de Statistica anuntase cea mai abrupta scadere a PIB-ului Romaniei din ultimii 11 ani, de 6,4%.

BNR: Bancile romanesti ar avea nevoie de un miliard euro daca se agraveaza criza

Testele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei pe baza datelor financiare de la sfarsitul anului trecut arata ca bancile comerciale au nevoie de capital suplimentar de cel mult un miliard de euro. Si asta, odata cu majorarea, in luna septembrie, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%, au declarat pentru Mediafax surse din piata bancara. In cadrul acordului de finantare externa a Romaniei, BNR si-a asumat aplicarea unor teste de stres dupa metodologia FMI, pentru a determina pierderile cu care bancile locale s-ar putea confrunta in contextul deteriorarii situatiei economiei.

FMI, gata sa relaxeze conditiile fiscale pentru Romania. Ministrul Finantelor spune ca nu e nevoie

Fondul Monetar International vrea sa relaxeze conditiile fiscale ale acordului cu Romania, dar ministrul Finantelor spune ca tara noastra nu are nici un motiv sa ceara acest lucru. Initiativa FMI vizeaza si Letonia si Ungaria si vine in contextul inrautatirii situatiei economice in regiune, a declarat pentru Reuters un consilier al Fondului. Aceste doua tari cerusera deja FMI cresterea deficitului bugetar. Pentru Ucraina, Fondul ar putea suplimenta finantarea initiala în valoare de 16,5 miliarde de dolari, a mai precizat oficialul FMI.

Pe piata interbancara, leul a trecut de 4,2 fata de euro

Leul incepe saptamana la un curs de 4,192 unitati/euro. Vineri, moneda nationala s-a depreciat pentru a sasea sedinta consecutiva, ajungand la nivelul maxim al acestei luni. Si moneda americana s-a apreciat pana la 3,092 lei pentru un dolar. BNR a injectat, vineri, in piata 2,52 miliarde de lei, operatiune de care au beneficiat 13 banci.

Turk Telekom face achizitii de pana la un miliard de dolari în Europa de Est

Operatorul de telefonie fixa Turk Telekom vizeaza achizitii de pana la un miliard de dolari în Europa de Est, inclusiv in Romania. Planurile de achizitie coincid cu reducerea investitiilor companiilor în Turcia, din cauza crizei finaciare mondiale.

Opel poate intra în faliment daca planurile Fiat si Magna nu sunt adecvate

Constructorul auto german Opel ar putea intra în faliment daca planurile de preluare de catre constructorii auto Fiat si Magna nu sunt adecvate, a declarat ministrul Economiei din Germania, citat de Reuters. Cele doua companii au termen pana miercuri sa prezinte un plan pentru achizitionarea Opel. Autoritatile de la Berlin au in plan sa treaca Opel sub administrare speciala în cazul falimentului grupului mama General Motors.

Cea mai mare centrala solara din lume va fi construita in Australia

Australia are ambitia sa devina lider modial in domeniul energiilor alternative, urmand sa construiasca cea mai mare centrala solara din lume. Aceasta va avea o capacitate de 1.000 megawati, de trei ori mai mare decat centrala solara din California care este deocamdata cea mai mare constructie de acest gen. Autoritatile spera ca prin acest proiect in valoare de un miliard de dolari sa obtina crestere economica si sa creeze noi locuri de munca.

Promovare inedita in timp de criza

Noul album live al trupei britanice Coldplay poate fi descarcat gratuit de pe site-ul oficial al formatiei. "LeftRightLeftRightLeft” este un album gratuit pe care trupa l-a lansat special pentu fanii care iau parte la concertele sale. El are noua piese live inregistrate de-a lungul turneului Viva la Vida ce se va incheia in toamna. Coldplay este una dintre cele mai de succes trupe rock ale noului val, cu vanzari de peste 30 de milioane de albume.