Deficitul de cont curent a reprezentat cosmarul BNR din ultimii ani, dimensiunea acestuia fiind si motivul pentru care Agentiile de Rating ne-au degradat la nivel de tara in care investitiile sunt foarte riscante.

Care este problema cu acest deficit? Daca in tara intra mai putini bani decat ies, diferenta trebuie acoperita de undeva, iar nevoia de valuta pune presiune pe cursul valutar, ceea ce explica intr-o oarecare masura deprecierea leului din ultima perioada.

Spre exemplu, anul trecut deficitul de cont curent al balantei de plati a inregistrat o valoare de 16.9 miliarde euro, in timp ce investitorii straini au adus in tara doar 9 miliarde. Rezulta o diferenta de aproape 7 miliarde de euro, bani de care intreprinderile romanesti au nevoie pentru a isi plati partenerii comerciali din strainatate. Cea mai mare parte din acesti bani au fost cumparati de pe piata valutara iar sub presiunea acestei cereri, leul s-a depreciat de la 3.6 la aproape 4 ron/eur*.

In acest context, cu cat gradul de acoperire al deficitului de cont curent cu investitii straine este mai scazut, cu atat presiunile pe cursul valutar cresc.

Daca pana in urma cu cateva luni, problema Romaniei era ca acest deficit crestea foarte repede, acum problema este ca scade prea repede, reducerea importurilor reflectand de fapt reducerea cererii interne. Tot raul spre bine insa pentru ca, in primul trimestru al acestui an, gradul de acoperire al deficitului extern cu investitii straine a fost de peste 200% din moment ce am avut investitii de 1.45 miliarde euro si un deficit de doar 709 mil euro.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.