La sfarsitul anului trecut, una dintre principalele temeri ale autoritatilor a fost aceea ca din cauza crizei economice care a lovit tarile in care exista o numeroasa comunitate romaneasca (Spania si Italia in special), sumele trimise de romanii din strainatate in tara vor scadea drastic, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Avand un deficit extern foarte mare, perspectiva reducerii intrarilor de valuta i-a facut pe multi sa prognozeze (interesat sau deinteresat) prabusirea cursului valutar spre valori de 4,7-5 lei/euro. Iata insa ca lucrurile stau mult mai bine decat probabil si-au imaginat multi.

Luand in considerare datele BNR publicate vineri, suma totala a transferurilor curente - pozitie a balantei de plati care contine in special banii trimisi de romanii de dincolo - a fost in trimestrul I de 1,92 miliarde euro, cu doar 7% mai mica decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand suma a fost de 2,07 mld, insa cu 20% mai mare decat in primul trimestru al anului 2007 (1,6 mld euro).

Desi in statele din vestul Europei partea cea mai grea a crizei se pare ca a trecut (exista totusi numeroase controverse pe marginea subiectului), somajul este prognozat sa creasca semnificativ in urmatorul an astfel incat situatia celor care lucreaza 'dincolo' nu este una extrem de fericita.

Vom vedea in trimestrele urmatoare cum vor evolua lucrurile insa, pana una alta, se pare ca romanii din strainatate rezista eroic la criza.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.