Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Angajament scris: bancile-mama nu isi vor retrage banii din Romania

Principalele banci straine cu filiale in Romania vor semna in cel mult o luna angajamentul scris ca nu isi vor retrage banii de pe piata romaneasca. Este concluzia negocierilor de ieri de la Bruxelles intre bancheri, BNR si FMI, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania pentru NewsIn. Premierul Emil Boc afirmase, la postul public de radio, ca bancile straine vor plati un "supraimpozit" pe profit, daca scot banii din tara. Premierul a precizat, insa, ca nu are semnale ca bancile vor sa retraga liniile de finantare, in urma diminuarii rezervelor minime obligatorii. El a apreciat ca va fi dezghetata creditarea incepand cu lunile iunie-iulie, dupa ce BNR va adopta o serie de reglementari specifice.

Programul Rabla: doar jumatate dintre masini au fost vandute

Doar jumatate din cele 20.000 de masini oferite in prima etapa a programului Rabla au fost vandute, cu doua saptamani inainte de incheierea etapei. 50% dintre acestea au fost marca Dacia, care a reusit sa vanda circa 5.200 de autoturisme. Pentru relansarea industriei auto, Blocul National Sindical propune dublarea primei de casare iar Consiliul National al IMM-urilor vrea ca programul sa fie extins si pentru firme. Intre timp, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile a anuntat ca in primele patru luni, vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 50%.

Consumul de gaze a scazut, urmeaza o noua ieftinire?

Consumul de gaze a scazut de la inceputul anului cu o treime fata de aceeasi perioada din 2008, pe fondul crizei economice. Astfel, gazele s-ar putea iefini cu 30% de la 1 iulie, considera Iulian Iancu, presedinte al Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor. Distribuitorii sustin insa ca nici actualele tarife nu le acopera costurile.

Discutiile despre cresterea salariului minim, reluate in a doua parte a anului

Salariul minim ar putea fi indexat cu rata inflatiei, din a doua parte a anului, in functie de evolutia economiei, a anuntat ministrul Muncii, Marian Sarbu. Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, considera ca ar trebui stabilita indexarea automata a salariului minim, in functie de inflatie, asa cum este in majoritatea statelor europene.

Cursul leu-euro a urcat din nou spre finalul zilei

Leul s-a apreciat ieri cu peste doi bani fata de moneda europeana. Cursul oficial stabilit de BNR este de 4,154 unitati pentru un euro. Leul s-a apreciat puternic, cu aproape cinci bani fata de dolarul american, pana la 3,05. Spre finalul zilei insa, pe piata interbancara, moneda nationala s-a depreciat din nou fata de euro, pana la 4,17.

Scadere record a caselor noi in SUA

Numarul de case construite in Statele Unite a scazut in aprilie pana la un nivel record nemaintalnit de acum 50 de ani. Informatia nu a influentat insa prea mult cotatiile bursiere din intreaga lume. Bursa americana a inchis aseara indecis. Marile burse europene au urcat la maximul ultimelor peste patru luni, in pofida temperarii optimismului privind recuperarea sectorului bancar. Bursa de la Bucuresti a crescut cu 3%.

Sectorul bancar din Ungaria, unul dintre cele mai riscante din regiune

Sectorul bancar din Ungaria este unul dintre cele mai riscante din Europa Centrala si de Est din cauza ponderii ridicate a imprumuturilor in valuta, de peste 60%. Este opinia analistilor agentiei de evaluare Mooody`s care a revizuit in scadere ratingurile a noua banci din Ungaria. Intre acestea: OTP si Erste.

Bancomate care elibereaza aur in loc de bani

Aurul, considerat o investitie sigura, este din nou la mare pret in timp de criza. O companie germana vrea sa amplaseze in Germania, Austria si Elvetia, aparate, asemanatoare bancomatelor, care sa elibereze aur in loc de bani. Un gram de dimensiunea unei unghii de copil, va costa 31 de euro. Un asemenea bancomat a fost testat deja la principala gara din Frankfurt.

Guvernul polonez ajuta somerii cu rate la banca

Guvernul polonez ajuta somerii sa-si plateasca ratele la creditele imobiliare. Ei vor primi un imprumut de stat gratuit, dupa cum a decis executivul de la Varsovia. Masura temporara are nevoie de aprobarea Parlamentului si a presedintelui.

Din agenda economica a zilei:

Guvernul ar urma sa adopte in sedinta de astazi masuri pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, in vederea relansarii creditarii

Forumul Financiar Central si Sud-Est European – "Viitorul Banilor". Participa guvernatorul BNR, bancheri si oameni de afaceri

Ultima zi de depunere a ofertelor pentru preluarea Opel