In ultimele luni, legea salarizarii unice a bugetarilor a fost intens dezbatuta, toate categoriile de bugetari dorind un loc cat mai in fata in grila de salarizare, pentru a beneficia de o marire cat mai mare a salariului. Nimic rau in esenta, insa aplicarea acestei legi asa cum doreste ministrul Muncii, respectiv in urmatorii 3-4 ani, poate declansa un val de concedieri in sectorul privat. Am sa explic mai jos de ce.

In acest moment, salariul minim pe economie este de 600 lei, cel mediu este prognozat sa atinga 1800 lei in 2009 iar in sectorul bugetar, salariul mediu este cu 20% mai mare decat cel mediu pe economie (avem o situatie de-a dreptul debila in care cei care produc banii, castiga mai putin decat cei care ii consuma).

Acum, sa vedem ce inseamna corelarea in doar 3-4 ani a salariilor bugetarilor conform noii legi de salarizare. Aceasta lege presupune aducerea aproximativ la acelasi nivel a salariilor diferitelor profesii aflate pe aceeasi treapta de salarizare, prin cresterea salariilor mici. Pe scurt, un profesor de liceu gradul I, se afla pe aceeasi treapta de salarizare cu un Curier de Relatii din MAE, singura problema fiind faptul ca acesta din urma castiga de 4 ori mai mult decat profesorul de liceu.

Prin urmare, salariul profesorului va creste cu minim 100-150% in urmatorii 3-4 ani, pentru a ajunge la un nivel cat de cat decent comparativ cu venitul bugetarului din MAE. Exista insa cu mult mai multi profesori decat curieri, astfel incat peste 75-80% dintre persoanele aflate la acelasi nivel al grilei de salarizare vor avea lefurile marite. Si nu vorbim despre o marire de 20-30-40%, ci despre o dublare in cel mai rau caz.

Generalizand la nivelul intregului sector bugetar, din cei 1.4 milioane de slujbasi ai statului, minim un milion vor avea salariile dublate sau chiar triplate in urmatorii 3-4 ani astfel incat, conform declaratiilor d-lui Marian Sarbu, salariul minim pe economie va creste de la 600 lei cat este acum, la 1500-1600 lei pana in 2012. Acest lucru inseamna o crestere anuala de ~30% atat a salariului minim pe economie, cat si a salariului mediu in sectorul bugetar care, dupa ce aceasta lege va fi aplicata, va depasi cu siguranta 1000 eur/luna, mai ales stiind ca Guvernul nu poate tine pe loc timp de 4 ani nici salariile mari - si acestea vor creste, dar mai putin.

Iar aceste cresteri uriase de salarii nu vin ca urmare a vreunei evaluari a competentelor bugetarilor si nu sunt nici insotite de o restructurare a acestui sector, ci vin doar ca urmare a aplicarii acestei legi. Cu alte cuvinte, daca esti bugetar, ai siguranta faptului ca in urmatorii 3-4 ani, salariul tau de va dubla sau chiar tripla, fara sa se intrebe cineva daca meriti sau nu aceasta marire.

Care sunt implicatiile acestor cresteri asupra sectorului privat? Daca statul va creste masiv salariile in sectorul bugetar, si companiile private vor fi nevoite sa le creasca, numai ca spre deosebire de stat unde cresterea acestora este decisa politic, firmele private se uita in primul rand la eficienta, la productivitate si la valoarea adaugata pe care fiecare angajat o genereaza. In aceste conditii, mi se pare imposibil ca sectorul privat sa faca fata unui ritm de crestere anual de 25-30% a bugetului de salarii, mai ales tinand cont ca cel putin 2009 si 2010 vor fi ani de criza.

Prin urmare, daca patronii vor fi obligati sa creasca salariile intr-un ritm care depaseste cu mult castigul de productivitate, acestia vor face concedieri pentru ca altfel nu vor mai fi competitivi pe piata. Cat de multe concedieri? Cu atat mai multe cu cat salariile bugetarilor vor creste mai mult si mai repede. Pe de alta parte, si in acest moment statul are probleme cu plata salariilor bugetarilor - ce se va intampla daca va trebui sa scoata cel putin cateva miliarde de euro in plus pe an pentru a acoperi aceste cresteri?

Bomboana de pe coliva va fi reprezentata de cresterea punctului de pensie in concordanta cu marirea salariului mediu pe economie, de care este legat. Astfel, o dublare a salariului mediu va genera in urmatorii 3-4 ani si o dublare a pensiilor. Cum va fi sustinuta aceasta marire, altfel decat prin cresterea fiscalitatii?

O problema si mai mare va fi faptul ca Romania va deveni neatractiva pentru multi dintre investitorii straini care doresc sa investeasca aici. Sa nu ne amagim - chiar daca acum salariul unui roman este de 5-6 ori mai mic decat al unui german spre exemplu, daca vom compara productivitatea, vom vedea ca neamtul produce de cel putin trei ori mai mult decat romanul. In aceste conditii, o dublare a salariului mediu in doar 3-4 ani, va anula complet avantajul competitiv pe care il avem fata de tarile din vest.

Care ar fi solutia? Nimeni nu neaga faptul ca avem nevoie de aceasta lege, insa o aplicare a ei intr-o perioada prea scurta va genera tensiuni extreme pe piata muncii. Pentru a le evita, Guvernul poate decide aplicarea acestei legi nu in 3-4 ani, ci in 7-10 ani, tinand cont de diferentele extrem de mari intre salariile diferitelor categorii de bugetari.

In 2012 insa, vom avea alegeri parlamentare…..

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.