Economia Spaniei s-a comprimat cu 1,9% in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu timestrul anterior, ca urmare a scaderii vanzarilor de locuinte si a cresterii somajului din cauza recesiunii, potrivit datelor oficiale citate de AFP. Fata de trimestrul similar din 2008, economia spaniola a scazut cu 3%.

Acesta este cel de-al treilea trimestru consecutiv de contractie economica in Spania, dupa scaderea de 1% si 0,3% din ultimul, respectiv penultimul trimestru al anului trecut.

Potrivit AFP, scaderea PIB-ului din primul trimestru reprezinta cel mai accentuat declin al economiei spaniole din 1970, de cand institutul national de statistica tine evidenta acestor indicatori.

Spania a inregistrat 14 ani de crestere economica, inainte de a fi afectata de recesiune, in ultimul trimestru din 2008. Prabusirea industriei de constructii a afectat economia in intregul ei.

Guvernul de la Madrid a prognozat ca PIB-ul se va comprima cu 1,6% in 2009, in timp ce Comisia Europeana considera ca Spania va fi ultima tara din UE care va iesi din recesiune, probabil in 2011.