Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

In programul "Prima Casa" intra doar bancile cu dobanzi mici si avans 5%

Premierul Emil Boc a facut noi precizari privind programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza achizitia de locuinte prin credit. Vor fi incluse doar bancile care cer un avans de maximum 5% si care au dobanzi mici. Intr-o emisiune televizata, primul ministru a explicat ca statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca acesta este pretul mediu de achizitionare al unui apartament la nivel national. Agentii imobiliari si firmele din constructii cred ca piata imobiliara ar putea fi stimulata daca bancile se implica. Ei mai cred ca programul va sustine in special tranzactiile cu apartamentele vechi.

Punctul minim al recesiunii a fost atins, dar romanii vor simti iesirea din criza peste un an si jumatate

Economia romaneasca a atins punctul minim al crizei in primul trimestru, este de parere guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El crede ca, in pofida scaderii severe de 6,4% a Produsului Intern Brut in primul trimestru, vom incheia anul pe plus. Argumentele sale: „Nu suntem asa dependenti de exporturi si avem loc de îmbunatatire si de crestere pe partea de agricultura”. Tot la Forumul Financiar Central si Sud-Est European Mugur Isarescu a mai spus ca populatia va simti insa iesirea din criza abia peste un an si jumatate.

Daca nu ploua in doua saptamani, peste 50% din culturi vor fi compromise

Scenariul optimist al guvernatorului BNR este conditionat insa de evolutia vremii, iar prognozele meteorologilor nu sunt deloc in favoarea agricultorilor. Producatorii consultati de Business Standard afirma ca seceta din acest an ar putea afecta productia de cereale cu pana la 50% daca nu va ploua in urmatoarele doua saptamani. Ei se asteapta la o crestere importanta a preturilor la produsele agroalimentare.

BNR va elibera circa 800 milioane euro din rezervele bancilor

Banca Nationala le va inapoia bancilor aproape 800 de milioane de euro din rezervele minime obligatorii pe care le-au constituit la banca centrala, scrie Mediafax. Suma va fi eliberata in urma unei decizii luata de BNR la sfarsitul lunii martie cand a hotarat sa reduca de la 40% la zero rata RMO pentru pasivele in valuta cu scadenta mai mare de doi ani. Bancile vor putea sa-si primesc banii in perioada 24 mai -23 iunie, iar fondurile ar putea fi folosite pentru relaxarea creditarii.

OCDE: Economia mondiala da semne de redresare, dar sistemul financiar nu a revenit la normal

Economia mondiala da semne de redresare, dar sistemul financiar nu a revenit la normal, mai ales la nivelul bancilor, considera secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. El a raspuns astfel unei afirmatii a pesedintelui american, Barack Obama ca pietele financiare au revenit la normalitate. OCDE estimeaza ca economia mondiala va incepe din nou sa creasca spre sfarsitul anului viitor.

S-au amplificat temerile investitorilor la bursa privind recesiunea

Bursa din Bucuresti a inchis pe minus ieri in ton cu pietele internationale. Indicii bursieri s-au depreciat cu peste 3%. Cea mai mare pierdere au avut-o societatile de investitii financiare. Actiunile europene s-au ieftinit cu 2%, afectate de sectorul bancar si de faptul ca Standard & Poor's a retrogradat la negativ perspectiva ratingului Marii Britanii. Bursa din New York a incheiat aseara in scadere puternica. Temerile investitorilor au fost amplificate dupa ce numarul somerilor in Statele Unite a atins un nou nivel record saptamana trecuta: 75.000.

Leul s-a depreciat usor fata de euro

Cursul leu-euro a crescut usor ieri pana la 4,172. Moneda nationala s-a apreciat in schimb fata de dolarul american, cu aproape 3 bani pana la 3,0247. Pe plan international euro a crescut puternic fata de dolar, depasind pentru prima data din ianuarie cotatia de 1,39.

Un roman din zece stabilit in provincia Milano detine o intreprindere

Numarul companiilor deschise de romani a crescut anul trecut cu peste 70%. Aceeasi tendinta s-a mentinut si in acest an, arata datele Camerei de Comert din Milano. Cele mai multe companii deschise de romani in Italia sunt in Torino.