Dupa ce in aceasta saptamana dl Isarescu si-a reiterat pentru a treia oara convingerea ca Romania nu va inregistra o crestere economica negativa in acest an, iata ca si dl Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza a declarat ieri acelasi lucru, bazandu-si optimismul pe imbunatatirea unor indicatori sectoriali cum ar fi revenirea industriei auto, relativa stabilizare a somajului in aprilie si cresterea domeniului constructiilor ingineresti, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Nimeni nu poate spune cu certitudine cum va evolua economia in acest an, insa un lucru este sigur: avem tot mai multe motive sa spunem ca in primul trimestru am atins varful crizei iar acum ne aflam pe o panta ascendenta.

Dupa cum am mai scris de cateva ori, lucrez in domeniul auto la una dintre marile multinationale prezente in Romania si, privind evolutia situatiei companiei la care lucrez, pot confirma cele spuse de dl Ghizdeanu. Dupa ce in primul trimestru comenzile au scazut cu aproximativ o treime, in ultimele doua luni clientii au crescut atat de mult cererea incat avem probleme in a le onora comenzile, desi lucram in trei schimburi. De notat ca nu producem decat pentru export. Aceasta crestere a cererii externe (nu doar in domeniul auto) va revigora activitatea exportatorilor si, mai departe, va duce la o stabilizare a industriei.

In ultimii ani, Romania a devenit un fel de Mecca a industriei auto in regiune insa, pe fondul prabusirii pietei auto la nivel mondial, si companiile prezente aici au suferit un soc ce s-a reflectat in rezultatele la nivel de PIB in primul trimestrul al anului. Avand in vedere ca in situatia companiei la care lucrez se afla multi alti furnizori prezenti aici, putem spune ca, cel putin in acest sector al economiei, lucrurile se indreapta in directia corecta.

Iar atunci cand unul dintre sectoarele cele mai lovite de criza da semne de revenire, cred ca putem avea motive sa fim optimisti.

Later Edit: in ultimul sondaj realizat de ZEW/Erste Bank, 39% dintre specialistii intervievati se asteapta la o imbunatatire a situatiei economiei romanesti, 33% se asteapta la o stagnare si doar 28% la o inrautatire in urmatoarele 6 luni. Indicele ZEW/Erste Group Bank pentru ECE a redevenit pozitiv, dupa 20 de luni. Mai multe detalii aici.

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.