Dupa ce BNR a aplicat testul de stres bancilor din sistem, am aflat ca necesarul de capital suplimentar pentru ca rata de solvabilitate sa se mentina peste 10% este de aproximativ un miliard de euro, in scenariul optimist, si de 1,5 miliarde, in cel pesimist, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Cum peste 80% din sistemul bancar romanesc este detinut de bancile straine, rezulta ca cea mai mare parte a acestor majorari de capital vor fi contabilizate ca si investitii straine.

Aceasta cerinta a BNR (de fapt, a FMI) pe de o parte obliga bancile sa tina profiturile in tara pentru a avea bani de majorari, iar, pe de alta parte, impulsioneaza creditarea pentru ca bancile trebuie sa faca ceva cu acesti bani pe care ii introduc in sistem.

Inca nu se stie cine si cu cat trebuie sa isi majoreze capitalul insa, daca BCR si BRD se afla printre bancile care trebuie sa aduca fonduri suplimentare (si in mod sigur sunt), sunt extrem de curios cum vor evolua lucrurile pentru ca cele 5 SIF detin 30% din BCR si peste 20% din BRD, ori daca necesarul de capital va fi de cateva sute de milioane de euro, SIF-urile nu au de unde sa aduca atat de multi bani pentru a-si mentine ponderea in actionariat.

In aceste conditii, este posibil ca SIF-urile sa ceara bani de la actionari insa, datorita pragului de detinere de 1%, este putin probabil sa ii si obtina. Dupa scandalul de la SIF 1, se discuta tot mai serios despre cresterea acestui prag la 5% sau chiar despre eliminarea lui completa, si sunt convins ca stress testul BNR va grabi aceste discutii, astfel incat sa avem o rezolvare pana la toamna sau chiar mai repede.

Comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.