BCR trebuie sa isi majoreze capitalul cu aproximativ 460 milioane de lei (circa 100 milioane de euro), potrivit testelor de stres aplicate de BNR la solicitarea FMI, transmite NewsIn care citeaza surse din piata bancara. Astfel, raportat la cifrele de la 31 decembrie 2008, suma aferenta majorarii de capital la BCR pentru 2009 este de 230 milioane de lei, iar pentru anul viitor banca ar necesita un aport de capital similar, pentru a-si mentine solvabilitatea peste nivelul recomandat, de 10%.

Sursele citate au mai precizat ca, in conditiile aplicate de teste, rata solvabilitatii pentru BCR ar urma sa scada pana la 8,7% la finalul lui 2010. BCR are o rata a solvabilitatii de peste 14% in sistemul de contabilitate international (IFRS), si de peste 10% in sistemul de contabilitate international, potrivit unor declaratii recente ale presedintelui executiv al bancii, Dominic Bruynseels.

BNR solicita majorari de capital in cazul a 12 banci din Romania, in valoare totala de 4,15 miliarde lei, in urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI. Bancile trebuie sa aduca, in urmatoarele luni, capital suplimentar, astfel incat sa aiba o rata a solvabilitatii peste 10%, nivel stabilit in mod prudential de catre banca centrala, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%. Bancile trebuie sa aduca necesarul suplimentar de capital in doua transe, prima pana la 30 septembrie 2009, iar a doua pana la 31 martie 2010.

Pentru recapitalizarile solicitate bancilor, BNR ia in calcul un scenariu de baza care aplica prognoze de scadere a economiei cu 4% in 2009 si un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro in acest an.

Testele de stres sunt realizate pe doi ani, 2009 si 2010 si evalueaza necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, insa de la inceputul acestui an pana in prezent o serie de banci si-au majorat deja capitalul, inclusiv prin incorporarea profiturilor obtinute anul trecut.