Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Ministrul pentru IMM-uri discuta despre reducerea semnificativa a dobanzilor pentru programul „Prima casa”

Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Constantin Nita, discuta astazi cu factorii interesati de programul "Prima casa", pentru reducerea semnificativa a dobanzilor la credite. Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca se cauta solutii pentru ca acest program, prin care statul garanteaza 80% din creditul pentru achizitia primei locuinte, sa beneficieze de dobanzi cat mai mici posibil. Statul poate garanta pana la 17.000 de case cumparate in acest sistem. Bancile ar urma sa poata sa dea astfel de credite incepand din lunile august-septembrie.

Vanzari slabe in prima etapa a programului „Rabla”

Prima faza a programului Rabla se incheie peste o saptamana cu un bilant nesatisfacator. Au fost vandute putin peste jumatate din masinile disponibile in aceasta etapa. Adica 11.000 din cota de 20.000 de autoturisme. Peste jumatate au fost marca Dacia. Pe locul doi in topul vanzarilor este Renault Nissan cu circa 1.000 de masini, urmat de Skoda. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a decalarat la inceputul lunii ca prima de casare in programul "Rabla", de 3.800 lei, nu va creste, indiferent de vanzari.

Recapitalizarea bancilor europene, mai costisitoare decat in SUA

Fondurile necesare pentru recapitalizarea bancilor europene sunt mai mari decat cele de care au nevoie institutiile financiare din Statele Unite. Totusi, nu sunt necesare noi masuri de relansare economica in Europa, a declarat Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia. In Romania, 12 banci cu nevoie de majorari de capital de aproximativ 4,15 miliarde de lei, arata rezultatele testelor de stres. Intre acestea BCR trebuie sa isi majoreze capitalul cu aproximativ 460 de milioane de lei au spus surse din piata bancara pentru NewsIn.

Leul s-a apreciat usor

Leul s-a apreciat usor, ieri, pe o piata linistita. Cotatia stabilita de BNR pentru astazi este de 4,172 lei/euro. Fata de dolar, moneda nationala s-a intarit pentru a treia zi consecutiv pana la 2,984. Banca Nationala a injectat in piata cinci miliarde de lei, operatiune la care au participat 13 banci.

Marile burse europene, in crestere usoara

Bursa de la Bucuresti a crescut usor ieri, pe o lichiditate redusa la jumatate fata de vineri. Actiunile celor cinci societati de investitii financiare s-au depreciat insa cu 1,8%. Marile burse europene de la Paris si Frankfurt au inchis indecis, sustinute de sectorul farmaceutic si cresterea increderii oamenilor de afaceri in economia germana. Bursa din Londra, dar si cea americana au fost inchise ieri in zi de sarbatoare nationala.

Oferta Fiat pentru Opel ramane ferma

Presedintele constructorului auto italian Fiat, aflat in cursa pentru preluarea Opel, a anuntat ca oferta sa va ramane nemodificata, dupa ce Berlinul a cerut ca cei trei candidati sa-si imbunatateasca ofertele. Anuntarea castigatorului va fi facuta la mijlocul acestei saptamani au spus oficiali germani. Favorit este producatorul canadian de componente auto Magna. Decizia finala de vanzare a participatiei la Opel va apartine grupului mama General Motors.

Sase milioane de someri din cauza crizei auto

Criza din industria auto ii va afecta rapid si pe muncitorii cu contract nedeterminat, nu numai pe angajatii temporar. Aproape sase milioane de muncitori din intreaga lume si-ar putea pierde locurile de munca. Este estimarea secretarului general al Federatiei Internationale din Industria Metalurgica, citat de Bloomberg.

Cel mai bogat om din Rusia plateste impozitele in Siberia pentru a sustine bugetul local

Cel mai bogat om din Rusia si-a mutat domiciliul de la Moscova intr-un sat din Siberia, pentru a sustine bugetul local. Mihail Prohorov va plati un impozit de circa 680 milioane dolari in urma afacerilor derulate in Siberia. Satul in care s-a mutat are doar 100 de locuitori. Mihail Prohorov are afaceri in special in minerit, nanotehnologie si energie. Averea sa este estimata la 9,5 miliarde dolari.