Garantiile de stat ar putea sa nu conduca la ieftinirea creditelor, ci sa aiba un efect contrar, se arata intr-o analiza a Conso.ro. Bancile ar putea sa practice costuri mai mari decat in oferta standard, din cauza provizioanelor pe care vor fi obligate sa le constituie. In plus, costul creditului ar putea fi majorat si de comisioanele de garantare pe care le impune Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Prim-ministrul Emil Boc a declarat ca bancile care vor participa la programul Prima Casa vor trebui sa dea credite mai ieftine din cauza garantiilor de stat. Cum insa garantiile nu se vor acorda direct de catre guvern, ci prin intermediul FNGCIMM, acest lucru s-ar putea sa nu fie posibil.

FNGCIMM practica aceasta schema de garantare de cativa ani in cazul creditarii IMM-urilor, dar modalitatea de provizionare a facut ca bancile sa nu incurajeze fimele sa apeleze la aceste garantii.

BNR vede garantiile FNGCIMM mai riscante decat ipotecile

Potrivit regulamentului BNR, bancile trebuie sa constituie provizioane pentru creditele acordate, ceea ce inseamna costuri suplimentare pentru ele.

Modul in care imprumuturile sunt garantate are insa un impact major asupra provizioanelor. Acestea se calculeaza prin aplicarea unui procent stabilit de BNR asupra expunerilor.

La creditele cu garantii ipotecare, expunerea se diminueaza cu valoarea ipotecii. Acest lucru inseamna ca daca banca acorda un credit de 50.000 euro pentru cumpararea unei case ce valoreaza mai mult decat suma imprumutata, atunci expunerea este zero si banca nu constituie nici un provizion (in ipoteza ca nu apar restante).

Garantiile FNGCIMM sunt insa considerate mai riscante de BNR, motiv pentru care permit diminuarea expunerii numai in proportie de 50%. Astfel, ele genereaza costuri mai mari pentru banci decat o garantie ipotecara. Iar, costurile suplimentare pe care bancile le vor avea cu provizioanele vor face imposibila acordarea de credite mai ieftine, in ciuda declaratiilor facute de guvernanti.

Citeste varianta integrala pe site-ul Conso.