Fitch Ratings a atribuit, marti, orasului Brasov ratingul "BB+" pentru imprumuturile pe termen lung in valuta si "BBB-" pentru imprumuturile pe termen lung in lei, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Perspectiva celor doua ratinguri este negativa.

Pentru creditele pe termen scurt in valuta, orasul Brasov a primit calificativul "B".

Ratingurile reflecta profilul socio-economic peste media nationala al orasului, datoriile moderate si politicile nationale de sprijin a autoritatilor locale. De asemenea, calificativele arata deteriorarea performantelor fiscale ale Brasovului si slabirea abilitatilor serviciului de colectare a taxelor, pe fondul crizei economice.

Analistii agentiei atrag atentia ca scaderea performantelor fiscale peste asteptari, in contextul slabirii abilitatilor serviciului de colectare a taxelor si a limitarii capacitatii de auto-finantare a orasului, ar putea duce la o scadere a ratingurilor. Totodata, o coborare a ratingului Romaniei ar putea afecta si calificativele Brasovului.

La sfarsitul lunii trecute, Fitch a confirmat ratingul "BB+" al orasului Oradea pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, ratingul "BBB-" al imprumuturilor pe termen lung in lei si ratingul "B" al imprumuturilor pe termen scurt in valuta.

Fitch a coborat in octombrie 2008 cu o treapta calificativele pentru imprumuturile pe termen lung in moneda straina ale oraselor Bucuresti si Oradea de la "BBB-" la "BB+". Decizia venea dupa ce agentia scosese Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", prin coborarea cu doua trepte a ratingului pentru credite pe termen lung in valuta, de la "BBB" la "BB+".