Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Bancile prezinta maine conditiile pentru programul „Prima casa”

Guvernul urmeaza sa anunte, dupa sedinta de astazi, criteriile impuse bancilor pentru a intra in Programul "Prima casa", a declarat premierul Emil Boc. Esentiala este practicarea unei dobanzi cat mai mici. Institutiile bancare au timp pana maine sa faca propuneri concrete pentru program, a spus ministrul Finantelor dupa intalnirea de ieri cu bancherii. Prima Casa va fi aplicat timp de 4 ani, in care vor fi construite 50.000 de locuinte. Mediul de afaceri considera ca proiectul ar trebui sa includa doar locuinte noi.

Deficit bugetar in crestere dupa primele patru luni, cheltuielile de personal au avansat cu 16,2 la suta

Deficitul bugetar a urcat la 1,8% din PIB dupa primele patru luni ale anului, fiind peste nivelul din primul trimestru, arata datele Ministerului Finantelor. In intervalul ianuarie - aprilie, cheltuielile de personal au avansat cu 16,2 la suta, in timp ce cheltuielile de investitii au avut cea mai ampla scadere, de aproape 23 de procente. Analistii grupului bancar Merrill Lynch arata in ultima prognoza ca economia Romaniei va scadea „abrupt" in 2009, cu 6,4%. In 2010 aceasta s-ar comprima cu 2,5%. Ei mai prognozeaza ca rata inflatiei va ajunge la 5,2% in acest an.

Cursul leu-euro a urcat la 4,18

Leul s-a depreciat ieri in ton cu regiunea. Cursul oficial este de 4,1811 unitati/euro. Dolarul american a trecut din nou de pragul de 3 lei, dupa doar doua zile sub acest nivel. Un dolar valoreaza 3,01 lei.

S-a redus cu 20% consumul de gaze naturale

Consumul de gaze naturale a scazut cu circa 20% in primele cinci luni ale anului, fata de perioada similara din 2008, a anuntat presedintele Autoritatii de Reglementare in domeniu. Petru Lificiu a mai spus ca si productia interna de gaze s-a redus de trei ori in ultimii 20 de ani.

Paul Krugman: cresterea economica se va relua in a doua parte a anului

Castigatorul Premiului Nobel pentru Economie in 2008 considera ca statele industrializate ar putea inregistra cresteri ale PIB-ului chiar din a doua jumatate a acestui an. Paul Krugman a mai spus la o conferinta in Emiratele Arabe Unite ca economia mondiala a evitat o catastrofa cumplita.

Perspectiva negativa pentru industria auto mondiala

In schimb, producatorii auto din toata lumea nu vor scapa de problemele financiare, cel putin nu in urmatorul an si jumatate. Industria auto va cunoaste in 2009 un declin exprimat in doua cifre, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody`s. Volumul vânzarilor de vehicule, la nivel mondial, va fi cu 13% sub cel din 2008. Problemele industriei auto vor persista mai ales din cauza ca accesul la credite este inca limitat, mai spun expertii agentiei.

O companie chineza a intrat in cursa pentru preluarea Opel

Oferta surpriza pe ultima suta de metri pentru preluarea constructorului auto Opel. In cursa sunt acum patru candidati, dupa ce ieri o companie de la Beijing, Baic, a depus o oferta in acest sens. Guvernul german ar urma sa decida astazi soarta diviziei europene a General Motors. Ieri, executivul german a cerut, companiilor Fiat, Magna si RHJ International sa imbunatateasca ofertele pentru preluarea Opel, impunandu-le sa-si asume riscuri mai mari si obligatii mai clare pentru pastrarea locurilor de munca.

Piata imobiliara americana isi continua declinul

Preturile caselor din 20 de mari orase ale Statelor Unite au scazut in martie cu aproape 19%, mai mult decat estimasera analistii. Numarul tot mai mare al somerilor va duce la un avans important al prescrierilor de ipoteci.

Increderea americanilor in economia SUA, a urcat semnificativ bursele

Pe de alta parte, in luna mai, increderea americanilor in economia Statelor Unite a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, in urma atenuarii presiunilor de pe piata muncii. Informatia a facut ca bursa americana sa incheie in urcare importanta, de peste 3%. Si actiunile europene au inchis in crestere cu peste 1%. Bursa din Bucuresti a inregistrat, insa, scaderi substantiale, cu circa 3 procente. Cel mai mare declin l-au avut SIF-urile, minus 3,5%.

Solutie de criza: reclame comerciale la Radio Vatican

Radio Vatican va difuza reclame comerciale ale unei companii multinationale pentru prima data de la infiintarea sa, acum aproape 80 de ani. Din luna iulie, Radio Vatican va difuza spoturi in cinci limbi: italiana, engleza, spaniola, franceza si germana. Una din marile agentii de publicitate isi va asuma dificila sarcina de a filtra toate reclamele ce vor fi difuzate, pentru a se asigura ca respecta standardele morale ale Bisericii Romano-Catolice.