Eram curios sa vad cum arata executia bugetara pe primele 4 luni ale acestui an, iar comunicatul de presa al Ministerului de Finante m-a lamurit. Pe scurt, lucrurile stau in felul urmator: veniturile s-au redus cu 5% iar cheltuielile au crescut cu 11.4%.

In aceste conditii, cum a reusit Guvernul sa tina deficitul cat de cat sub control? Taind investitiile cu 25%, asta in ciuda promisiunilor solemne ale domnilor Boc si Pogea ca nu vor face asa ceva. In plus, mai aflam ca toate cresterile de salarii operate anul trecut au dus la suplimentarea cu 50% (2 mld eur+) a cheltuielilor cu personalul, suma la care se adauga inca aproximativ un miliard de euro alocata acoperirii masurilor sociale, respectiv cresterea valorii punctului de pensie si introducerea pensiei sociale minime garantate.

Reducerea investitiilor este drumul sigur spre o scadere a PIB cu peste 5% in acest an si mai departe, la o crestere a TVA pentru a tine deficitul bugetar in limitele agreate cu FMI.

Pana sa creasca TVA pentru a face rost de bani, Guvernul s-a imprumutat din greu de la inceputul anului, astfel incat cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 87%, in special datorita cresterii costului de finantare. De la inceputul anului, statul a imprumutat peste 32 miliarde de ron iar luna viitoare Ministerul Finantelor Publice si-a propus sa mai atraga 7.5 miliarde.

Am ilustrat in graficul de mai jos evolutia soldului datoriei guvernamentale de la inceputul anului 2008 si pana in acest moment (date BNR). Se poate observa foarte usor cresterea absolut spectaculoasa a acestui sold incepand cu luna noiembrie, crestere generata aproape in totalitate de ajustarea salariilor si pensiilor anul trecut.

Evolutia creditului guvernamental
Evolutia creditului guvernamental
Foto: khris

Sa facem acum un exercitiu de imaginatie: luand in considerare imprumuturile Guvernului din primele luni, este foarte probabil ca la sfarsitul anului suma totala pe care dl Pogea o va imprumuta sa se ridice la 65-70 miliarde lei, la care adaugam banii de la UE. La o dobanda medie de 11-12%, cele 70 de miliarde pot genera cheltuieli de aproape 2 miliarde de euro cu dobanzile.

Altfel spus, pe langa miliardele de euro platite in acest an pentru a acoperi ”pomenile electorale” de anul trecut, mai platim cel putin un miliard de euro pe dobanzile la creditele prin intermediul carora aceste pomeni sunt onorate.

Iar acest miliard de euro reprezinta de 10-15 ori mai mult decat incasarile generate de impozitul forfetar.

Cu alte cuvinte, avem politicieni responsabili si un Guvern de nota 10.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.