Cu totii stim ca ultimii ani au reprezentat o perioada de consum salbatic pentru romani in timp ce economisirea a trecut pe planul doi, iar pentru a verifica daca intr-adevar chiar asa stau lucrurile, sa vedem cum a evoluat raportul credite/depozite incepand cu ianuarie 2007 si pana in aprilie 2009.

La inceputul anului 2007, valoarea depozitelor populatiei la banci era cu aproape 7 miliarde de lei mai mare decat valoarea creditelor, raportul credite/depozite fiind subunitar, respectiv 0.86. In mai putin de doi ani, raportul s-a inversat, astfel incat in noiembrie 2008 acesta a devenit 1.22, valoarea creditelor contractate ajungand sa fie cu 17 miliarde ron mai mare decat valoarea depozitelor.

Diferenta dintre 0.86 si 1.22 este de 24 miliarde lei, respectiv 6 miliarde de euro. In ultimele luni, pe fondul blocarii creditarii, raportul a ajuns la 1.1, soldul creditelor fiind acum cu 9 miliarde lei mai mare decat soldul depozitelor.

Intre ianuarie 2007 si aprilie 2009, soldul creditelor a crescut cu 150%, in timp ce soldul depozitelor a crescut cu doar 98%.

Unde s-au dus acesti bani? Pe tot felul de lucruri fara de care am putut trai pana in 2007, insa fara de care nu am mai putut trai in ultimii doi ani. Graficul mai jos.

Populatie: depozite vs. credite
Populatie: depozite vs. credite
Foto: khris

Cand vine vorba despre companii, lucrurile stau si mai “bine”. Daca la inceputul anului 2007 raportul credite/depozite era de 1.15 (valoarea creditelor era cu 6.7 mld ron mai mare decat cea a depozitelor), in aprilie 2009 raportul a crescut la 1.81, diferenta credite - depozite fiind de 43 miliarde ron.

Daca acesti 10 miliarde de euro au fost cheltuiti cu cap de catre companii, beneficiile se vor vedea in urmatorii ani. Daca insa banii s-au dus pe cresteri salariale si/sau pe achizitionarea unor active supraevaluate, mediul de afaceri va suferi mult pana sa returneze bancilor aceste credite.

Companii: depozite vs. credite
Companii: depozite vs. credite
Foto: khris

In acest moment, diferenta dintre valoarea creditelor si valoarea depozitelor populatiei si companiilor este de 52 miliarde de lei, sau aproximativ 13 miliarde euro. Cu atat de mult ne-am intins peste cat ne este plapuma. O fi mult, o fi putin?

PS: depozitele constituite la banci de catre populatie nu reprezinta totalitatea economiilor realizate in ultimii doi ani insa reprezinta imensa lor majoritate. Investitiile la bursa, in fonduri mutuale, asigurari cu componenta investitionala etc sunt neglijabile daca le comparam cu cele 91 de miliarde lei cat reprezinta valoarea depozitelor.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.