Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Cum arata proiectul legii salarizarii unice

Reprezentantii ministerelor si cei ai sindicatelor au reusit sa redacteze o prima forma a proiectului de lege privind salarizarea unica. Potrivit actului normativ, functiile bugetarilor vor fi echivalate pe trei nivele. Cel mai mare salariu, de 9.000 lei, il vor avea presedintele tarii, presedintii Parlamentului si presedintii Curtii Constitutionale si Inaltei Curti. Parlamentarii si ministrii vor castiga in jur de 13 salarii minime pe economie. Magistratii vor pierde, se pare, cel mai mult la salariu, motiv pentru care situatia in sistem este foarte tensionata. Sporurile nu vor depasi 30% din salariul de baza. In salariile de baza vor fi cuprinse doar cele care trebuie acordate întregului personal, a declarat pentru Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. Proiectul trebuie finalizat pana in 20 iunie.

5% TVA pentru cumpararea de locuinte prin proogramul „Prima casa”

Programul guvernamental „Prima casa”, destinat persoanelor care achizitioneaza pentru intaia oara o locuinta ar urma sa inceapa in luna iulie. Cei care vor cumpara o locuinta prin acest sistem vor beneficia de TVA de doar 5%, a anuntat executivul dupa intalnirea de ieri cu reprezentantii bancilor comerciale, la care a participat si guvernatorul BNR. Bancile prezente au fost: BRD, Alpha Bank, Raiffeisen Bank si BCR. Reactia lor dupa ce BNR si-a prezentat conditiile a fost foarte buna, a spus premierul care estimeaza ca dobanzile vor cobori mult sub actualul nivel al pietei. Programul se bucura si de sprijinul Uniunii Nationale a Notarilor Publici care spune ca va reduce cu 30% tarifele pentru tranzactii.

Restantele la credite au depasit 1,2 miliarde de euro in primele patru luni din 2009

Restantele mai mari de o luna la credite ale populatiei şi firmelor au crescut în primele patru luni din acest an cu 76%, depasind 1,2 miliarde de euro. Suma este aproape dubla fata de datoriile la banci neachitate la sfarsitul anului trecut, arata datele BNR. Restantele in valuta ale românilor au urcat cu 118% la 1 aprilie, fata de finalul lui 2008. Cele în lei au crescut într-un ritm mai ponderat, cu 53,%.

Leul continua sa se deprecieze

Leul s-a mentinut si ieri pe depreciere. In raport cu euro cursul a urcat la 4,19. In fata dolarului, moneda nationala a pierdut peste doi bani si jumatate pana la 3,02.

Ilie Sarbu: Seceta din 2009 nu va duce la o criza alimentara in Romania pentru ca producem mai multe cereale decat e nevoie

Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, le-a transmis agricultorilor ca le va pune la dispozitie infrastructura de irigatii, daca vor solicita acest lucru. Suprafata ce poate fi irigata va atinge 700 de mii de hectare in acest an. In numeroase judete din zonele de sud si de vest ale tarii seceta afecteaza mai mult de jumatate din suprafata agricola. Ilie Sarbu da insa asigurari ca seceta din acest an nu va duce la o criza alimentara in Romania, pentru ca am produce mai mult decat consumam si sunt stocuri suficiente. De cealalta parte, marii producatori agricoli estimeaza ca în a doua parte a anului, vom fi nevoiti sa importam grau.

Comenzile pentru bunuri de folosinta îndelungata din SUA, cea mai mare creştere din ultimele 16 luni

Bursa de la Bucuresti a inchis in crestere ieri, cu doua procente. Actiunile europene au incheiat insa pe minus, din cauza titlurilor ING şi Deutsche Bank, dupa datele negative privind piata imobiliara din Statele Unite. Bursele americane au închis insa şedinta aseara în urcare. Creşterea pretului petrolului a sprijinit aprecierea titlurilor din sectorul energetic. Totodata, numarul comenzilor pentru bunuri de folosinta îndelungata din Statele Unite a inregistrat în aprilie cea mai mare creştere din ultimele 16 luni.

Reuniune a miniştrilor Comertului şi Economiei din UE pentru a discuta viitorul Opel

Miniştrii Comertului şi Economiei din Uniunea Europeana discuta astazi despre viitorul Opel în Europa. Ei considera ca orice solutie pentru salvarea constructorului auto trebuie sa respecte reglementarile Uniunii in domeniul ajutoarelor de stat. Comisia europeana spune ca Germania nu poate privilegia mentinerea uzinelor de pe teritoriul sau, în detrimentul uzinelor Opel din alte tari europene. Ieri, autoritatile germane şi reprezentanti ai grupului mama General Motors nu au reuşit nici dupa 12 ore de discutii sa ajunga la un acord privind ajutoarele de stat necesare Opel daca grupul auto american intra în faliment.

Microsoft a lansat noul motor de cautare numit Bing

Microsoft a prezentat noul sau motor de cautare numit Bing cu care vrea sa concureze in mod serios cu Google si Yahoo. Compania spune ca ofera rezultate mai eficiente la cautari si scuteste utilizatorii de click-uri inutile. Acesta va fi disponibil pentru public din 3 iunie. Google are peste 60% din piata, iar Yahoo circa 20 de procente.

Din agenda economica:

Operatiunile cu carduri emise de Bancpost nu vor putea fi efectuate în noptile de sâmbata, duminica şi luni, pentru câteva ore, din cauza lucrarilor de îmbunatatire a sistemului informatic. Astfel, cardurile, ATM-urile şi POS-urile nu vor putea fi utilizate de catre clienti sâmbata şi luni în intervalul orar 03:00-03:30, iar duminica între orele 02:00-08:00.