Guvernul irlandez a anuntat vineri ca va injecta pana la patru miliarde de euro in Anglo Irish Bank, recent nationalizata de autoritatile de la Dublin, potrivit AFP. Acest anunt vine dupa ce creditorul a inregistrat pierderi inainte de taxe de 4,1 miliarde de euro in prima jumatate a anului fiscal.

"Guvernul a decis sa asigure capital in valoare de pana la patru miliarde de euro bancii", a declarat Brian Lenihan, ministrul de finante din Irlanda. Acesta a calificat performanta financiara a bancii ca fiind "extrem de dezamagitoare".

Injectia de capital trebuie supusa aprobarii Uniunii Europene.

Irlanda a fost prima tara din zona euro care a intrat in recesiune, in prima parte a anului trecut, ca urmare a crizei economice internationale.

Scaderea economica din perioada 2008-2010 din Irlanda ar putea fi cea mai severa experimentata de o tara industrializata dupa Marea Depresiune din anii '30, potrivit afirmatiilor recente facute de un grup de economisti. Institutul de Cercetare Economica si Sociala din Irlanda prognozeaza ca economia acestei tari se va comprima cu 11,6% in perioada 2008-2010.