Incepand cu a doua parte a anului trecut, bancile din Romania au dat startul cresterii dobanzilor la depozite cu intentia de a atrage mai multi bani de la populatie si companii pentru a-si acoperi nevoia de bani.

Unele dintre aceste banci au sarit insa calul prin oferirea unor dobanzi extrem de mari atat la depozitele in lei cat, mai ales, la cele in euro - sa ne amintim ca au fost dobanzi si de peste 7%, evolutie ce ridica anumite semne de intrebare legate de motivele pentru care bancile au fost dispuse sa remunereze atat de bine depozitele.

Diferenta dintre dobanzile active (la credite) si cele pasive (la depozite) reprezinta una dintre cele mai importante surse de profit pentru banci si prin urmare, este de asteptat ca bancherii sa faca tot ce este posibil pentru ca aceasta diferenta sa fie cat mai mare, nicidecum cat mai mica. Ce se ascunde in spatele acestor dobanzi uriase?

Pentru a intelege exact cum stau lucrurile, sa aruncam o privire asupra evolutiei dobanzilor la credite si depozite incepand cu anul 2007, date calculate de catre BNR.

Daca vorbim despre dobanzile la lei, diferenta dintre dobanda medie la depozite si cea la credite a ramas aproximativ constanta in jurul valorii de 4-5%, maximul acestei perioade fiind de 5,38% in februarie 2007 iar minimul de 3,21% in iulie 2008.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.