Marile banci americane vor fi autorizate in curand sa ramburseze anticipat banii primiti in cadrul programului de sprijinire a sectorului bancar - se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii de catre Fed. In document se mentioneaza ca toate bancile care doresc sa ramburseze fondurile alocate de Trezoreria americana vor trebui sa obtina aprobarea autoritatii de reglementare federala. Totodata, Fed a reamintit ca bancile vor trebui sa isi indeplineasca rolul de intermediar care faciliteaza acordarea de credite populatiei si companiilor solvabile.

In luna octombrie, 19 banci americane - printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley si JPMorgan Chase au primit de la stat 125 de miliarde de dolari, dupa ce colapsul Lehman Brothers a amenintat sa declanseze o catastrofa financiara. Banii au fost acordati pe baza unui plan votat in luna octombrie de Congresul american.

Cele 19 banci au fost supuse unor teste de stres, rezultatele fiind date publicitatii in urma cu o luna. Noua dintre ele institutiile financiare testate sunt suficient de capitalizate pentru a face facat crizei financiare, chiar si in cazul in care situatia se va inrautati si mai mult. Este vorba despre American Express, BB&T, Bank of New York Mellon, CapitalOne, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, MetLife, State Street si US Bancorp.

Toate aceste banci au anuntat ca doresc sa ramburseze anticipat fondurile guvernamentale, urmand sa iasa de sub incidenta restrictiilor impuse de acest program referitoare la compensatii si angajari.