Pentru a evita situatii similare cu cea din care a rezultat scandalul Kerviel, conducerea Societe Generale a comandat un studiu asupra conditiilor de munca ale traderilor bancii. Astfel, 779 angajati au fost supusi unor chestionare, cam aceleasi pe care le-a folosit pe plan local si fostul sef HR al BRD, Liviu Luca. Inafara tensiunii pe care o resimt, problema remuneratiei este cea mai spinoasa pentru traderi, rezulta din studiul citat.

«Bonusul e frustrant. Acel bonus, care e motivatia esentiala a muncii noastre, te face sa avansezi profesional, dovedindu-se chiar necesar» povesteste un trader. Una peste alta, 3 din 10 salariati spun ca traderii lucreaza la limita deontologiei. 16% spun ca sistemul dede prime si bonusuri incita la un comportament care sa incalce regulile, iar 8% spun ca ar face orice este necesar pentru a fi bine evaluat de catre superiorii irarhici. „Bonusurile sunt fixate intr-o maniera discretionara, fara nici un criteriu clar si dupa cum ii convine sefului”, spune un alt trader.

La noi, un asemenea studiu a fost facut acum vreo 4 ani, iar rezultatele au fost surprinzatoare. Poate am sa le public zilele urmatoare, chiar daca sunt vechi.

Via.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.