Angajatii Bancii Centrale Europene (BCE) organizeaza, miercuri, prima lor actiune de protest in istoria de 10 ani a institutiei. In timpul grevei de avertisment care va dura 90 de minute ei vor intrerupe activitatea la sediul central de la Frankfurt.

Sindicatele au avertizat ca, daca nu vor avea un cuvant mai important de spus privind stabilirea pensiilor, protestele s-ar putea radicaliza, scrie The Wall Street Journal in editia electronica de miercuri.

Schimbarile in schema de pensii, anuntate luna trecuta, implica cresterea contributiilor atat pentru angajati cit si pentru BCE. Sindicatul nu este de acord cu recenta reforma a planului de pensii, despre care spun ca ar putea reduce beneficiile salariatilor care ies la pensie cu pana la 20%.

Pe de alta parte, conducerea BCE spune ca vechiul plan de pensii a devenit neviabil. Oficialii institutiei sunt de parere ca modificarile sunt necesare din cauza "schimbarii mediului economic si demografic, mai ales din cauza cresterii sperantei de viata si a reducerii dobanzilor pe termen lung".

Oprirea activitatii intr-o mare institutie bancara este o actiune care se intampla rareori. In istoria Bancii Centrale americane nu a existat nici un astfel de protest, iar angajatii Bancii Angliei nu au participat la o greva de protest, din 1912.

BCE a anuntat ca va asigura majoritatea activitatilor sale pe durata grevei.

Aceasta insitutie si cele 16 banci centrale din zona euro asigura functionarea unui sistem de plati pe care se bazeaza pietele de capital pentru derularea tranzactiilor monetare. Ar fi haos pe piete daca intreruperea acestui sistem ar dura mai mult timp.