Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Traian Basescu: Reactia bancilor este incorecta, le reprosez dobanzile foarte mari

Guvernul "poate încerca sa se descurce si fara sa mizeze pe banci" a declarat aseara la postul public de televiziune presedintele Traian Basescu. Dupa intalnirea de ieri cu bancherii, seful statului s-a declarat nemultumit de reactia lor cand le-a cerut sa isi respecte parteneriatul cu Guvernul si sa reduca dobanzile pentru credite. Presedintele le reproseaza bancilor dobanzile foarte mari si faptul ca asteapta înca demersuri din partea statului. El le-a cerut sa coboare dobanzile pentru a stimula investitiile.

Pogea: Criteriile de selectie a bancilor intresate de "Prima Casa" vor fi gata saptamana viitoare

Guvernul va definitiva, pana saptamana viitoare, criteriile pe care vor trebui sa le indeplineasca bancile ce vor acorda credite ipotecare prin programul "Prima Casa". Pana acum peste 20 de institutii bancare s-au aratat interesate, a spus ministrul finantelor, Gheorghe Pogea. El a precizat ca locuintele care pot fi achizitionate prin "Prima Casa" sunt cele deja disponibile, cele nou construite, sau cele care vor fi gata în perioada de derulare a programului. Acesta va incepe in jurul datei de 20 iunie, a anuntat premierul Emil Boc. Programul nu va determina insa bancile sa reia creditarea prea curand a declarat pentru HotNews.ro, consultantul financiar Dan Bunea. Si asta pentru ca, din cauza avansului minim nu vor mai putea sa-si recupereze integral suma acordata.

Americanii isi inchiriaza casele pe care nu le pot vinde

Efectele crizei ajung si in varful sistemului bancar. Secretarul american al Trezoreriei nu a reusit sa-si vanda casa din cauza crizei de pe piata imobiliara. Ceruse un pret chiar mai mic decat cel cu care o cumparase. In cele din urma a inchiriat-o. Este solutia pe care o prefera majoritatea celor care nu si-au putut vinde locuintele pe fondul crizei financiare. De multe ori chiria nu acopera rata la banca, spun agenti imobiliari. Cu toate acestea proprietarii o adopta, in speranta ca preturile caselor vor creste.

Analistii: devalorizarea puternica a dolarului va continua

Moneda nationala a depasit, ieri, pragul de 4,2 fata de euro pe piata interbancara, din cauza temerilor ca monedele statelor baltice se vor devaloriza, cea ar putea afecta toata zona. La cursul oficial insa s-a depreciat foarte putin pana la 4,192 lei/euro, un nou nivel maxim al ultimei luni. Dolarul a piedut insa doi bani fata de leu, pana la 2,949. Pe plan international, unii analisti considera ca declinul monedei americane nu s-a incheiat. Euro ar putea ajunge la 1,5 dolari pe unitate. Ieri cotatia a fost de 1,42 dolari pentru un euro.

Au crescut temerile privind redresarea economiei mondiale

Actiunile europene au închis tranzactiile de ieri pe rosu, influentate de datele economice sub asteptari din Statele Unite. Comenzile primite în aprilie de fabricile americane au fost sub estimari, iar sectorul serviciilor a continuat sa se contracte în luna mai. Si bursa americana a inchis in usoara scadere dupa 4 sedinte consecutive de apreciere. La Bucuresti, actiunile SIF-urilor au pierdut 1%, pe o piata în stagnare.

Analistii : BCE va mentine dobanda cheie la 1%

Banca Centralã Europeanã ar putea mentine dobanda cheie la minimul istoric de unu la suta chiar pana la sfarsitul anului viitor, estimeaza analistii care au participat la un sondaj realizat de Reuters. O decizie va fi luatã la sedinta de astãzi, cand vor fi stabilite si detaliile unui program de cumparare de obligatiuni, în valoare de 60 de miliarde de euro.

Înmatricularile Renault si Dacia din Germania au crescut cu peste 117% in mai

Piata auto din Germania continua sa se redreseze ajutata si de Renault si Dacia. Inmatricularile acestor marci au urcat cu 117% în luna mai. Per ansamblu piata germana a avansat cu 40% luna trecuta fata de mai 2008. Vanzarile de autovehicule au crescut substantial in ultimele patru luni dupa ce guvernul a anuntat o prima de casare de 2.500 de euro.

Criza gazelor s-ar putea repeta peste cateva saptamani

Livrarile de gaze rusesti catre Europa, prin Ucraina, ar putea fi complet oprite la sfarsitul acestei luni sau inceputul lunii iulie. In zaul in care datoriile Kievului catre Gazprom nu vor fi achitate. Avertismentul a venit chiar de la premierul rus Vladimir Putin. De cateva saptamani Rusia sustine ca Ucraina, grav afectata de criza economica mondiala, nu ar avea bani sa achite factura de gaz catre Gazprom. Kievul sustine insa ca va obtine fondurile necesare.