Am scris in urma cu doua zile despre cele mai scumpe credite oferite de catre banci, insa acum a venit vremea sa scriu despre cel mai scump credit existent in Romania (din cunostintele mele), credit care are o DAE de 432.42%, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Acesta este un produs oferit de catre o companie ce promoveaza creditul la domiciliu, oferind clientilor sume mici pe perioade scurte.

Provident 1
Provident 1
Foto: khris
In imaginea din stanga se poate observa o simulare facuta pentru un credit in valoare de 1.000 ron returnabil in 26 de saptamani, rata saptamanala fiind de 57,8 lei, in timp ce suma totala ce va fi rambursata se ridica la 1.502,8 lei. DAE este de 432.42%.

Trebuie spus ca aceasta companie are toate costurile la vedere (lucru laudabil de altfel), insa si pe pachtele de tigari scrie ca fumatul ucide dar nimeni nu se uita.

Unii pot spune ca cei 500 de lei pe care debitorii ii dau in plus in jumatate de an nu inseamna foarte mult, insa trebuie sa judecam aceste cifre in context.

Cui se adreseaza acest tip de credite? Se adreseaza celor mai saraci dintre romani, respectiv celor care nu au fost in stare sa economiseasca nici macar cateva milioane de lei vechi (spre ex., pensionarii iau astfel de credite pentru a-si plati iarna intretinerea). Pentru acestia, plata unei asemenea dobanzi se poate dovedi un sport extrem.

Desi un cost efectiv de peste 400% pare ireal, se poate si mai rau. Aceeasi companie ofera in Marea Britanie credite ce pot avea o DAE de peste 500%, dupa cum se poate observa in simularea din dreapta.

Ideea este ca multi dintre cei care contracteaza un asemenea credit nu stiu la ce se expun. Ok, ai nevoie disperata de 1.000 de lei, dar inainte de a lua un asemenea credit trebuie sa ne punem urmatoarea intrebare: daca acum nu am 1.000 de lei, cum voi putea returna 1.500?

Sau se poate merge pe traditionala abordare: las` ca ma descurc eu….

Comenteaza pe khris, un 'blog cu atitudine'.