Profitul obtinut de BRD-SocGen din acordarea de credite ipotecare prin programul "Prima Casa" va fi "foarte marginal", in conditiile in care costurile de finantare sunt in continuare ridicate, declara presedintele BRD, Patrick Gelin, citat de NewsIn.

"Trebuie sa fim realisti. Facem un efort pentru ca este vorba despre un program social, insa marja noastra este redusa, iar profitul va fi marginal, foarte marginal pentru acest segment de credite. Pentru depozitele in euro, dobanzile sunt in continuare destul de ridicate, 5-5,5%, iar pentru atragerea de finantari in euro trebuie sa luam in calcul Euribor, costurile cu rezervele minime obligatorii, de aproximativ 2 puncte procentuale, si costul riscului", a explicat Patrick Gelin.

El a completat ca BRD este dispusa sa acorde imprumuturile ipotecare la dobanzi reduse, care vor varia insa in functie de o serie de factori.

Gelin a afirmat ca, in prezent, la nivelul pietei, exista o "lipsa de vizibilitate", inclusiv privind procesul de reluare a creditarii.

"Nu sunt garantii ca vom asista la o relansare a creditarii in perioada urmatoare, chiar daca dobanzile vor mai scadea. Este o problema de cerere mai degraba decat una de oferta", a explicat Patrick Gelin.

El a adaugat ca imprumuturile nou-acordate de banca de la inceputul anului reprezinta aproximativ o treime din nivelul realizat in perioada similara a anului trecut.

Miercuri, premierul Emil Boc a declarat ca programul "Prima Casa" va fi functional in jurul datei de 20 iunie. Prin alocarea celor 100 milioane euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro.

Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 euro, acesta fiind pretul mediu de achizitionare a unui apartament, la nivel national.