Economia austriaca se va contracta cu pana la 4,2% in acest an si va ramane in recesiune si anul viitor, cand declinul va fi de 0,4%, a estimat joi banca centrala din Austria (OeNB), potrivit AFP. In prognoza anterioara, publicata in luna decembrie, OeNB estima pentru acest an o scadere cu 0,3% a produsului intern brut si o crestere modesta, de 0,8%, in 2010.

Revizuirea prognozelor bancii centrale "reflecta scaderea fara precedent a cererii", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Scaderea activitatii economice este atat de severa incat va dura pana in 2011 pentru ca economia sa revina la o crestere economica tangibila, de 1,2%, se mai arata in comunicat.

"Pentru economia Austriei, situatia este inca nesatisfacatoare. Cu toate acestea, vedem primele semne ale revenirii economiei. Banca centrala estimeaza ca economia se va stabiliza spre finele lui 2009", a declarat Ewald Nowotny, seful OeNB.

Economia austriaca, care are expuneri mari in Europa Centrala si de Est, a intrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, cand PIB-ul a scazut cu 2,8% in perioada ianuarie-martie, comparativ cu ultimul trimestru din 2008. In ultimele trei luni ale anului trecut, PIB-ul Austriei a scazut cu 0,4%.