Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Economistul sef al BNR: dublarea salariilor bugetarilor, nu in mai putin de sapte ani

Salariile in sectorul bugetar nu pot fi dublate mai repede de sapte ani fara a afecta indicatorii macroeconomici, a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al BNR, Valentin Lazea. El a explicat ca marirea salariilor nu poate depasi productivitatea muncii, si, deci, cresterile nu pot fi mai mari de 10 procente anual. Lazea a adaugat ca Banca Nationala nu a purtat discutii legate de majorarea salariilor bugetarilor cu Ministerul Finantelor Publice sau cu Ministerul Muncii. Sindicatele din invatamant declarasera vineri ca 130.000 de profesori cu gradul I vor avea cresteri salariale intre 80% si 200%, potrivit noii grile negociate cu Ministerul Muncii.

Investitiile straine in firmele din Romania, mai mici cu 23%

Investitiile companiilor mama in firmele din Romania s-au redus cu 23% in primele patru luni ale anului fata de perioada similara din 2008. Acestea au totalizat 1,3 miliarde de euro, potrivit datelor Registrului Comertului. Cel mai mare capital strain a fost atras de industria constructoare de masini, cu investitii de peste 330 de milioane de euro. Urmeaza bancile si firmele de asigurari si administrare a fondurilor de pensii private. Pe de alta parte, numarul firmelor nou infiintate cu participare straina s-a redus cu 40% de la inceputul anului.

CE faciliteaza accesul la credite pentru firmele cu dificultati financiare

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor pentru companiile din Romania cu dificultati de finantare, din cauza inaspririi conditiilor de creditare. Statul va acorda ajutoare sub forma de garantii subventionate pentru creditele de investitii si creditele pentru capital de lucru, incheiate pana la 31 decembrie 2010. Schema nu se aplica companiilor care se aflau deja in dificultate la 1 iulie 2008, inainte de criza creditelor.

Leul s-a depreciat pana la 4,22 fata de euro

Leul a urcat ieri pe pietele internationale la 4,22 fata de euro, pe fondul deprecierii valutelor din regiune. Piata piata bancara romaneasca a fost inchisa pentru ca s-au sarbatorit Rusaliile. Tranzatiile se reiau astazi de la un curs oficial stabilit vineri de BNR la 4,21 lei/euro. Pe plan international, moneda unica europeana s-a depreciat fata de dolar, dupa ce agentia de evaluare Standard & Poor's a redus, pentru a doua oara in 3 luni, ratingul creditelor pe termen lung al Irlandei. Astfel, euro a ajuns la cotatia de 1,38 dolari, cea mai mica din ultimele doua saptamani.

Barack Obama: Mai este mult pana la iesirea din criza economica

Presedintele american, Barack Obama, a avertizat ca "va trece inca mult timp", pana cand Statele Unite vor iesi din criza. Obama a aratat ca ultimele date privind rata somajului indica faptul ca tara este inca in "recesiune profunda". Declaratiile au venit odata cu promisiunea cA administratia sa va crea sau salva 600.000 de locuri de munca in aceasta vara prin masuri guvernamentale. Rata somajului a atins luna trecuta un nivel ingrijorator: 9,4%, cea mai mare valoare din ultimii 25 de ani.

Renault estimeaza ca vanzarile din acest an vor scadea cu 25%

Constructorul auto francez Renault, actionarul majoritar al Dacia, anticipeaza ca vanzarile sale se vor reduce cu 25% in acest an. Grupul estimeaza ca, in cel mai rau caz, criza auto va mai continua inca doi-trei ani. Renault, al doilea constructor auto ca marime din Franta, a anuntat o scadere de peste 30% a vanzarilor in primul trimestru.

Bursele europene au luat pauza de la cresteri

Bursele europene au inchis ieri pe rosu. Investitorii si-au marcat profitul dupa mai multe saptamani de cresteri importante. Cel mai mult s-au depreciat actiunile bancare si cele ale companiilor din sectorul resurselor. Bursele americane au inchis in stagnare.

In Dubai, luxul a avut un declin de 45%

Vanzarile de produse de lux in Dubai s-au redus aproape la jumatate de la inceputul crizei economice, afectate de o puternica scadere a cererii interne, dar si a celei internationale. Este cel mai mare declin in acest sector din ultimii 17 ani, au recunoscut participantii la un summit dedicat sectorul de lux, organizat de agentia Reuters. Efectele crizei s-au facut pe deplin simtite si din cauza scaderii numarului de turisti mai ales din Rusia. In Dubai sunt cele mai multe magazine de lux decat in orice alta capitala a Europei, spun cunoascatorii acestei regiuni.