Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca momentul reluarii cresterii economiilor din zona euro este inca “incert”.

FMI anticipase ca iesirea din recesiune se va face lent si a cerut guvernelor europene sa aplice testele de stres pentru banci si sa lanseze o actiune coordonata comuna in sistemul bancar pentru a restabili increderea in pietele financiare.

Intr-un raport al ministrilor de Finante din zona euro, FMI a cerut Bancii Centrale Europene sa aiba in vedere actiuni "neconventionale" pentru a stimula cresterea economica. Totodata, BCE ar trebui sa scada dobanda cheie chiar mai jos de nivelul minim record de 1% cat este in prezent.

Marti, ministrii de Finante din cele 27 de tari ale UE vor discuta despre reformele destinate consolidarii sistemului financiar.

La randul sau, Comisia Europeana a anuntat luni ca va lansa un avertisment oficial pentru opt tari din zona euro pentru depasirea deficitului public. 13 tari au depasit pragul limita de deficit bugetar de 3% : Belgia, Germania, Italia, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Grecia, Irlanda, Spania, Franta si Malta.