Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Economia s-a contractat cu 6,2% , mai ales din cauza declinului din agricultura si industrie

Economia Romaniei a scazut in trimestrul I cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, mai ales din cauza declinului din agricultura si industrie, arata datele Institutului National de Statistica. Estimarile initiale aratau o contractie de 6,4%. Importurile au scazut cu 36% in aprilie fata de aceeasi luna din 2008. Exporturile s-au redus cu 23%. Romanii au fost mai atenti cu consumul de alimente, comertul in acest sector scazand cu 4% fata de martie. La marfurile nealimentare, declinul a fost mai mare, de peste 9 procente. Important de mentionat: consumul de carburant a scazut cu peste 20% in aprilie, semn ca tot mai multi romani aleg sa mearga cat mai rar cu masina.

Dan Nica: blocaj financiar in economie

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea este asteptat astazi sa faca propuneri in sedinta de Guvern pentru ca subcontractorii sa primeasca direct de la bugetul de stat valoarea lucrarilor efectuate. Vicepremierul Dan Nica a spus ieri ca economia se confrunta cu un fenomen de blocaj financiar pentru ca mai multe decontari intre societatile comerciale sunt blocate sau intarziate.

Leul s-a apreciat, dar mai putin decat valutele regiunii

Leul s-a apreciat ieri fata de moneda europeana, dar mai putin decat valutele din regiune din cauza cererii locale ridicate pentru euro. Cursul oficial pentru astazi este de 4,212 lei/euro. In schimb, dolarul american s-a apreciat semnificativ. Cursul a urcat cu aproape sase bani pana la 3,029 lei/dolar. Banca Nationala a injectat din nou lichiditate in piata: 3,4 miliarde de lei, pentru 12 banci comerciale.

Targ imobiliar pentru cei interesati de „Prima casa”

Cei care vor sa-si cumpere o locuinta prin programul guvernamental „Prima casa” vor putea vedea ofertele dezvoltatorilor in cadrul unui targ imobiliar care va avea loc in perioada 17-19 iulie. Evenimentul se va desfasura la Palatul Copiilor din Capitala si se adreseaza mai ales celor fara casa si care pot primi garantii din partea statului pentru un credit ipotecar. Intre timp apar noi detalii: pentru locuintele mai scumpe de 60.000 de euro, suma garantata de stat, cumparatorul va acoperi diferenta din resurse proprii, potrivit unor surse bancare citate de Mediafax. Programul ar urma sa devina operational dupa 20 iunie.

Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea

Firma americana de investitii Franklin Templeton Investments a castigat cursa pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea. Compania a depus cea mai ieftina oferta, potrivit comisiei de selectie. Franklin Templeton Investments a fost fondata acum 62 de ani la New York. Compania de servicii financiare are aproape 9.000 de angajati in 29 de tari. Fondul Proprietatea a fost creat acum 4 ani, pentru despagubirea foştilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui în natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii.

Piata masinilor noi isi continua declinul sever, second-hand-ul merge tot mai bine

Inmatricularile de masini noi au scazut puternic si in luna mai ajungand la un declin de aproape 60% in primele cinci luni ale anului. Cele mai multe inmatriculari le-a avut Dacia, urmata de Renault si Volkswagen, arata datele Directiei de Înmatriculare a Vehiculelor. Second-hand-ul a urcat insa cu 70%. Au mers struna inmatricularile de masini rulate ale marcilor germane premium. Numarul masinilor BMW second-hand inscrise in circulatie a fost de 15 ori mai mare decat al BMW-urilor noi inscrise. Marcile preferate la second hand au ramas Volkswagen si Opel, unde numarul masinilor inscrise a urcat cu 80% fata de anul trecut.

Investitiile straine directe în Europa Centrala şi de Est vor scadea cu 50% în 2009, fata de 2008

Investitiile straine directe în Europa Centrala şi de Est vor scadea cel putin la jumatate anul acesta fata de 2008, estimeaza Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena. Acestea ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro, valoare apropiata de cea a investitiilor atrase de noile state membre la începutul anilor 2000. In Romania, investitiile straine directe au scazut cu 20% in primul trimestru, mai arata raportul. In Bulgaria, declinul a fost de 45%, iar in Estonia de circa 80%. In schimb, in Cehia investitiile straine directe au avansat cu 10%. Raportul mai arata ca unele operatiuni de productie din Europa Occidentala se vor orienta catre noile state membre, unde costurile sunt mai reduse. Nu este exclusa insa inchiderea unor filiale în Europa rasariteana.

Marile piete bursiere europene au evoluat mixt

Actiunile europene au încheiat, ieri, în creştere, sustinute de avansul titlurilor Nokia şi al celor din energie, dupa scumpirea petrolului. Pe bursa de la Bucuresti insa interesul investitorilor a fost scazut, iar actiunile au inchis pe rosu, pe cea mai mica lichiditate din ultimele doua saptamâni.