Memorandumul semnat de Romania cu FMI, dar si obligatiile asumate de partea romana in scrisoarea de intentie prevad continuarea alimentarii pilonului II de pensii (pensii private obligatorii) cu contributii majorate regulat, "asa cum a fost stabilit si s-a dorit initial", care ar insemna contributii de 3% la 1 ianuarie 2010, si nu 2,5% la aceeasi data, sustine Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Recunoscand ca acordul cu FMI cere ca pana in 2016 sa fie atins nivelul unei contributii de 6%, Mircea Oancea, presedintele CSSPP, declara in aprilie ca, in 2010 contributia va fi de minim 2,5%.

UPDATE In Programul de convergenta transmis la Bruxelles, Ministerul de finante mentioneaza: 2% in 2009 si 2,5% in 2010 - contributii la pilonul II de pensii.

"Potrivit legii reformei pensiilor, care a instituit Pilonul II de pensii private obligatorii in Romania, nivelul contributiilor virate in administrare privata incepe la 2% in 2008 si creste cu jumatate de procent la fiecare 1 ianuarie, pentru a ajunge la 6% in 2016. Dupa inghetarea contributiilor la 2% in 2009, intoarcerea la calendarul initial de contributii, asa cum prevede acordul cu FMI si asa cum s-a angajat statul roman, inseamna contributii de 3% virate catre Pilonul II la 1 ianuarie 2010, si nu 2,5% la aceeasi data", se arata in comunicatul APAPR.

Asociatia aduce in sprijinul acestei afirmatii, mentionari facute atat in memorandumul semnat cu FMI cat si obligatiile asumate de partea romana, reprezentata de ministrul Finantelor Publice Gheorghe Pogea si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu, in scrisoarea de intentie care a dus la aprobarea acordului cu FMI:

„Vom continua sa alimentam Pilonul II al sistemului de pensii, cu contributii majorate regulat, asa cum a fost stabilit si s-a dorit initial”.

CSSPP vorbeste de o contributie minima de 2,5% la pilonul II in 2010

Fraza este insa interpretabila si nu ofera un nivel explicit al contributiei care ar urma sa fie virata in sistem. De altfel, in luna aprilie a acestui an, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, declara ca "o conditionalitate in programul de finantare semnat cu Banca Mondiala si FMI, cere ca pana in 2016 sa fie atins nivelul unei contributii de 6% in sistemul pilonului II de pensii" si ca "in 2010 contributia la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) nu va mai ingheta si va fi de minim 2,5%".

"Ceea ce nimeni nu poate promite, nici Guvernul, nici comisia este ca la anul sa fie contributia mai mare de 2,5%. Am spus minim 2,5% pentru ca depinde de situatia economica si a bugetului la momentul respectiv. Este o asumare si ca atare vor fi cautate inclusiv sursele de finantare", preciza atunci Mircea Oancea.

Calculele APAPR arata ca fiecare an in care nivelul contributiilor ramane sub calendarul de crestere prevazut initial reprezinta pierderi nete de aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro) pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

UPDATE In Programul de convergenta transmis la Bruxelles, (pagina 62) Ministerul Finantelor Publice mentioneaza:

Pentru a evalua impactul bugetar al contributiilor la Pilonul II de pensii, s-au utilizat

urmatoarele ipoteze:

• primul an de evaluare este anul 2008, rata de colectare este 95%,

• contributia individuala este de 2% in 2008 si 2009, 2,5% in 2010 si 3% in 2011

• numarul contribuabililor cu varsta de pana la 35 de ani reprezinta 70% din

numarul total de angajati,

• din numarul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 35-45 ani care contribuie la

sistemul public de pensii, o pondere de 75% isi va exercita opŃiunea de a

contribui la Pilonul II,

etc.