Fondul Monetar International (FMI) a majorat propriile previziuni privind cresterea economica mondiala la 2,4% pentru anul viitor, fata de nivelul de 1,9% estimat in luna aprilie a acestui an, datorita masurilor de stimulare economica luate in ultimele luni, a declarat joi, pentru Reuters, o sursa anonima din cadrul G8, care a avut acces la ultimele date.

Cu toate acestea, revenirea va avea loc treptat, iar riscurile de coborare a previziunii raman ridicate, potrivit sursei citate.

"Previziunea privind cresterea economica la nivel global pentru 2010 a fost ridicata la 2,4%, de la 1,9% in aprilie. Estimarile s-au imbunatatit datorita impactului avut de masurile de stimuli luate in ultimele luni", a declarat sursa.

Sursa a avut acces la o nota emisa de FMI care contine ultimele date prognozate de institutie. Nota este destinata ministrilor de finante din G8, care se vor intalni in acest weekend in Italia.

In document, previziunile pentru 2009 raman neschimbate, FMI asteptandu-se in continuare la o comprimare de 1,3% a economiei mondiale, cifra inaintata si in raportul publicat in aprilie.

"Nota indica o functionare mai buna a economiei Statelor Unite in 2009, insa una mai slaba in Europa", in comparatie cu estimarile FMI din aprilie, care semnalau o comprimare de 2,8% pentru economia americana si respectiv 4,2% pentru cea europeana", a adaugat sursa Reuters, fara a oferi si datele actualizate.

"Pentru 2010, evaluarea FMI sugereaza o ameliorare a economiei americane, precum si o crestere usoara a perspectivelor pentru Europa", comparativ cu asteptarile din aprilie, cand s-a prognozat o crestere zero si o contractie a economiei cu 0,4%.