Negocierile pe tema legii unice a salarizarii in sistemul bugetar au intrat pe ultima suta de metri. In aceasta saptamana, au fost purtate discutii cu reprezentantii tuturor ministerelor in vederea stabilirii salariilor din grila unica. Saptamana viitoare, grupul de lucru de la Ministerul Muncii va finaliza proiectul de lege privind salarizarea unica. Potrivit propunerilor venite din partea ministerelor, magistratii, sefii din politie si armata ar putea primi printre cele mai mari salarii.

Acestea sunt si categoriile de bugetari care nu au privit cu ochi buni legea salarizarii unice. Magistratii s-au aratat cei mai revoltati.Pana sa fie aprobate de Guvern principiile legii unice a salarizarii, Ministerele Justitiei, Internelor si Apararii au evitat sa coopereze, solicitand mentinerea grilelor proprii de salarizare. Opunerea acestor ministere in privinta adoptarii unei astfel de legi are ca explicatie faptul ca sunt institutii in care exista salarii mari. Si asa vor ramane: printre cele mai mari.

Dupa o intrevederea de joi, 11 iunie, cu ministrul muncii, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andries, a iesit triumfator si a spus ca in noua lege de salarizare justitia va fi plasata in varful grilei de salarizare. "Intalnirea a fost una buna. Inca de la inceput vreau sa va spun ca am reusit ca justitia sa fie plasata in fruntea grilei de salarizare, alaturi de celelalte puteri ale statului", a spus Predoiu, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste Armata si Politia, reprezentantii acestora au reusit sa stabileaza, in urma discutiilor de la Ministerul Muncii, salariile din grila unica. Seful de stat major al armatei, amiralul si chestorul general de politie vor avea salarii cuprinse intre 8.100 lei si 8.190 lei, corespunzator coeficientilor de salarizare de 13,5-13,65, in timp ce chestorul sef de politie, viceamiralul si generalul locotenent va putea castiga cel mult 8.070 lei.

Functia corespunzatoare gradului de colonel va avea un coeficient de 11-12,6, respectiv venituri cuprinse intre 6.600-7.560 lei, iar un capitan ar putea castiga maximum 6.480 lei.

Un locotenent ar putea castiga intre 3.600 si 4.020 lei, iar un agent de politie poate castiga intre 3.420 si 3.600 lei. De asemenea, agentii de politie sau penitenciare debutanti vor avea un coeficient de 3,8, adica 2.280 de lei.

In invatamant, cele mai mari salarii le vor avea profesorii universitari. Acestia ar putea castiga intre 5.814 lei si 7.800 lei, coeficientii fiind cuprinsi intre 9,69 si 13. La polul opus se afla invatatorul debutant, educatorii si maistrii cu studii medii care vor castiga maxim 2.100 lei. De asemenea, profesorul debutant va avea 3.300 lei, iar un profesor care si-a luat definitivatul va castiga 4.300 lei. Un profesor cu gradul II va castiga maximum 4.900 lei, iar un profesor cu gradul I cu o vechime de peste 40 de ani - 5.500 lei.