Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Tarile G8 se pregatesc sa nu mai pompeze bani in economie in incercarea de a impiedica inflatia postcriza

Ministirii de finante din cele mai industrializate tari ale lumii vad semne de stabilizare economica si au anuntat ca incep sa analizeze variantele de eliminare a masurilor anticriza. Ei se grabesc sa renunte la planurile de stimulare economica intrucat in multe tari din G8 acestea au creat deficite publice uriase ceea ce ar putea duce la o inflatie galopanta imediat ce economia incepe sa-si revina. Un prim semn a aparut deja: saltul randamentelor la obligatiunile guvernamentale inregistrat in ultimele saptamani. Acesta arata temerile pietelor financiare privind efectele negative asupra inflatiei ale sumelor uriase injectate in economii. La reuniunea incheiata la sfarsitul saptamanii trecute in Italia, ministrii de Finante din G8 nu au reusit insa sa ajunga la un acord asupra vitezei cu care trebuie eliminate masurile anticriza.

Basescu vrea accelerarea reducerii RMO, BNR ramane prudenta

BNR va reduce in continuare rezervele minime obligatorii asa cum s-a angajat fata de bancile comerciale, a precizat ieri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Centrale. El a declarat pentru Mediafax ca relaxarea va fi insa treptata, pentru ca Banca Nationala considera ca este o greseala sa reverse catre bancile comerciale miliarde de euro. Explicatiile sale vin dupa ce ieri presendintele Traian Basescu a cerut BNR sa stabileasca cu bancile un calendar al reducerii rezervelor minime obligatorii. El a spus ca la BNR se afla echivalentul a aproape 18 miliarde de euro care sunt bani ai bancilor comerciale constituiti din RMO. Cea mai mare parte din aceasta suma trebuie sa se reintoarca in sistemul financiar pana in momentul aderarii la moneda unica europeana, in 2014.

Guvernul a stabilit normele la Prima Casa, bancherii spun ca nu e suficient

Dobanzile la credite prin programul « Prima casa » vor fi cu aproape 50% mai mici decat cele practicate acum, da asigurari ministrul Finantelor, Gheroghe Pogea. Astfel, pentru creditele in euro aceasta ar trebui sa fie de maximum 5,28% pe an, iar pentru cele in lei de circa 13%. Calculele Ministrului de Finante mai arata ca, in conditiile acestui program, mult mai multe persoane pot sa devina eligibile. De exemplu, pentru un credit de 50 mii de euro, venitul lunar ar trebui sa fie de 600 de euro, iar rata va fi de aproape 300 de euro. Calculele de la Finante nu se potrivesc insa cu cele ale bancherilor chiar daca acestia ar fi de acord sa plafoneze dobanzile. Ei spun ca venitul minim eligibil este, in continuare, peste media castigurilor romanilor. Bancile au la dispozitie o saptamana sa respunda ofertei Guvernului, dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor de aplicare a programului, adoptate in sedinta de ieri a Executivului.

Copiii mai mici de 12 ani, cazare gratuita in hotelurile de pe litoral

Patronii de hoteluri de pe litoral adopta noi strategii pentru a-si atrage turistii. Copiii care nu au implinit inca 12 ani vor fi cazati gratuit daca stau in camera cu parintii lor. 80% dintre hotelierii de pe litoral au acceptat sa adopte aceasta politica, care se aplica deja de mai multa vreme in alte tari. Gratuitatea se va aplica numai pentru cazare, nu si pentru masa.

InBEv vrea sa vanda cele trei fabrici din Romania

Cel mai mare producător de bere din lume AB InBev vrea sa vanda 11 fabrici din mai multe state din Europa Centrala, intre care si Romania. La noi, sunt amenintate unitatile de la Ploieşti, Blaj şi Baia Mare. Acestea ar urma sa fie vandute, la pachet, cu fabricile din Bulgaria, Ungaria, Croaţia, Cehia, Serbia şi Muntenegru, scrie ziarul belgian Le Soir. Astfel, InBev vrea sa obtina lichidităţi pentru a rambursa datorii de peste 50 de miliarde de dolari. Reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze informaţiile.

Guvernul a redus putin peste 100 din cele aproape 500 de taxe existente

Guvernul va anula sau comasa peste 80 de taxe in prima sedinta din aceasta saptamana. Dupa intalnirea de ieri a Executivului, premierul Emil Boc a anuntat ca, pana acum, circa o cincime din cele 490 de taxe au fost anulate sau reduse prin ordonante de urgenta.

Optimism pe bursa americana

La bursa din New York investitorii sunt optimisti dupa ce indicele Standard & Poor's a inchis saptamana trecuta la maximul ultimelor sapte luni. Totodata, indicele Dow Jones a trecut pe plus faţă de 2008 pentru prima dată în ultimele şase luni.