Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

A. Videanu: Societatile energetice sunt in blocaj financiar

Principalii furnizorii de utilitati sunt in blocaj financiar. Asa a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu. S-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca nu a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli la majoritatea societatilor energetice. Astfel, acestea au voie sa cheltuiasca doar 11% din bugetul pe o luna, a declarat secretarul de stat din minister, Tudor Serban, potrivit NewsIn. Ministrul Economiei mai spune ca, in doua saptamani, trebuie gasite solutii pentru rezolvarea acestei situatii. Pe de alta parte, Videanu a declarat ieri ca Executivul va lua toate masurile pentru stocarea unui volum de gaze echivalent cu intreaga capacitate de stocare a Romaniei. Si asta pentru a preintampina o eventuala criza a gazului, in urma disputei dintre Rusia si Ucraina.

Deficit de 2,2% dupa primele cinci luni

Deficitul bugetar a urcat la 2,2% din PIB, după primele cinci luni ale anului, a declarat pentru Mediafax ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. Astfel, acest indicator a fost in crestere cu 0,4% din PIB fata de sfarsitul lunii aprilie, arata datele preliminare ale Ministerului Finanţelor. Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 4,6% din PIB.

Tranzactiile imobiliare au scazut cu aproape 60%

Tranzactiile imobiliare au coborat cu 58 de procente in 2009, cea mai mare scadere din ultimii cinci ani, potrivit unui raport al companiei de consultanta DTZ Echinox citata de Daily Bussines. Doar 40% dintre proprietarii chestionati considera ca in 2010 conditiile pietei se vor îmbunatati. Cei mai multi se asteapta ca anul acesta nivelul chiriilor sa fie mai mic.

GFK: Aproape jumatate dintre romani spun ca veniturile le-au fost afectate de criza economica

Patru din 10 romani spun ca veniturile le-au fost influentate negativ de criza in luna martie din acest an. Cel mai mare impact a fost resimtit la nivelul bonusurilor si comisioanelor, aratã un studiu al companiei de consultanta GFK. In plus, unii angajati au incasat cu intarziere salariul sau acesta le-a fost micsorat. Bucurestenii percep cel mai putin aceste efecte. Numai 18% spun ca veniturile le-au fost influentate de criza. Contextul din România este asemanator cu cel din Cehia si din Bosnia-Herzegovina. În regiune, cel mai puternic afectata este Ungaria, unde peste 70% din populatie spune ca situatia financiara a familiei s-a inrautatit.

Euro, cea mai mica valoare din ultima luna fata de dolar

Euro si dolarul au castigat ieri in fata monedei nationale, Cursul oficial este de 4,211 lei pentru un euro. Dolarul a trecut din nou pragul de 3 lei, fiind cotat la 3,039. Pe plan international, euro a atins cea mai mica valoare din ultima luna fata de dolar. Aseara, la Paris cotatia era de 1,37 dolari pentru un euro fata de 1,4 vineri. Dolarul s-a apreciat faţă de majoritatea valutelor, după ce autorităţile ruse şi-au exprimat încrederea în moneda americana.

Dacia a vandut anul acesta in Germania de doua ori mai multe masini decat in Romania

Dacia a vandut anul acesta in Germania de doua ori mai multe masini decat in Romania, pe fondul programului Rabla, in care prima de casare este de 2.500 euro. La noi in tara constructorul auto a vandut peste 18.000 de automobile in primele cinci luni, jumatate fata de anul trecut, au spus pentru HotNews.ro reprezentantii companiei. In Germania, cel mai bine s-a vandut Sandero, aproape 23.000 de masini si Logan, peste 13.000 in primele cinci luni.

BERD despre recesiune: Nu am vazut inca ce este mai rau

Cea mai dificilă parte a recesiunii economice vine în perioada următoare, estimeaza economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Erik Berglof a spus ca este nevoie de o mai mare transparenţă în sistemul bancar european şi teste de stres similare celor din Statele Unite. Oficialul european a cerut băncilor să acorde împrumuturi întreprinderilor mici şi mijlocii pentru a le ajuta să funcţioneze.

Rosu pe linie la burse

Bursa de la Bucuresti a scăzut semnificativ ieri cu 3,3%, în contextul corecţiilor de pe marile pieţe europene. Acestea au inchis pe minus dupa ce un raport al Bancii Centrale Europene arata ca băncile din zona euro ar putea fi nevoite să recurgă la noi reevaluări în scădere ale activelor. Si bursa americana a incheiat aseara pe rosu. Indicii principali au pierdut peste doua procente. Investitorii si-au marcat profitul, dar la declinul pietei a contibuit si anunţul autorităţilor americane privind scăderea producţiei industriei prelucrătoare în statul New York peste aşteptări în luna iunie.