Cateva documente extrem de importante au fost date publicitatii in ultimele zile: memorandumul si scrisoarea de intentie aferente acordului cu FMI si Programul de convergenta a economiei romanesti pe perioada 2008-2011, transmis Comisiei Europene. Din toate lipsesc informatii despre impozitul minim.

Am tot cautat si totusi nu am gasit in documentele aferente acordului cu FMI niciun cuvant despre impozitul minim.

Spre exemplu, in Scrisoarea de intentie a Guvernului se vorbeste despre eliminarea unor deduceri si avantaje fiscale: "Pe partea de venituri, este de asteptat ca mǎsurile de eliminare a anumitor deduceri si avantaje fiscale (referitoare, mai ales, la masinile de serviciu si amortizarea activelor reevaluate) sǎ genereze inca 0,25% din PIB".

In memorandumul tehnic se prevede ca veniturile in bugetul general consolidat, proiectate pentru finalul lui 2009 (exclusiv fonduri UE) sunt de 166,722 miliarde lei, fata de 161,650 la 31 decembrie 2008.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a sustinut ca "Impreuna cu FMI am decis ca impozitul forfetar este mult mai simplu fata de majorarea TVA".

Alte declaratii pe tema impozitului minim, aici.

Potrivit NewsIn, Guvernul se asteapta ca prin impozitul minim veniturile la bugetul de stat sa creasca cu 357 milioane lei.

In Programul de convergenta revizuit, transmis la Bruxelles, la "Evolutii fiscal-bugetare in perioada 2009-2012", la capitolul <> (pagina 47) se mentioneaza "Introducerea unui impozit minim datorat de contribuabilii care declara impozit pe profit mai mic decat impozitul minim propus, precum si de catre microintreprinderile care declara impozit pe veniturile microintreprinderilor mai mic decat impozitul minim propus". La rubrica destinata prognozelor pentru 2009-2012, in ceea ce priveste impozitul pe profit, nu se precizeaza nimic concret despre impactul impozitului minim, ci doar despre impozitul pe profit in general:

  • Reducere nominala de 10% fata de anul 2008, in scadere cu 0,4 pp ca pondere in PIB fata de anul trecut.
  • Evolutia este influentata de diminuarea activitatii economice in anumite sectoare de activitate, precum si de costurile mari de finantare ale agentilor economici in anul 2009. Estimam ca veniturile din impozitul pe profit vor reveni la nivelul de 2,3% din PIB in 2011 in contextul relansarii cresterii economice.