Fondul Monetar International s-a pronuntat marti impotriva deductibilitatii fiscale pentru dobanzile platite la creditele imobiliare, estimand ca o asemenea masura ar putea duce la supra-indatorarea clientilor, relateaza AFP.

Concluzia reiese dintr-un studiu FMI asupra eficientei regimurilor fiscale ce incurajeaza imprumuturile pentru achizitia unor active, precum cele imobiliare.

"In analiza FMI se arata ca aceste distorsiuni bugetare nu au provocat criza, dar se subliniaza riscul indatorarii excesive generate la nivel de companii prin tendinta de a aimprumuta si la nivel de gospodarii prin deductibilitatea fiscala a dobanzilor pentru imprumuturile imobiliare", se arata in raportul FMI.

In sectorul imobiliar "aceste politici dau nastere la distorsiuni considerabile pe o piata cu o importanta macroeconomica foarte mare", potrivit raportului FMI.

Franta este data ca exemplu, impreuna cu alte trei state europene si SUA, de stat unde "investitiile imobiliare sunt favorizate de politicile fiscale".