Moneada americana continua sa piarda teren, miercuri, in fata monedei unice europene si a yenului japonez, in urma comentariilor autoritatilor din Rusia privind necesitatea lansarii unei monede internationale pentru constituirea rezervelor valutare.

Investitorii au fost interesati de valute care aduc un randament mai ridicat. In jurul orei 9:00, ora Romaniei, dolarul a scazut la 1,3885 fata de euro, fata de 1,3838 marti seara. Marti, moneda americana a scazut sub 96 de yeni, pentru prima data in ultimele doua saptamani. Analistii se asteapta la o volatilitate ridicata a dolarului fata de yenul japonez.

Statele din grupul informal BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - au spus la un summit in Rusia, ca vor să reducă dependenta fata de dolar, prin schimb de valute. Acestea au cerut diversificarea sistemului monetar international şi o putere mai mare a economiilor emergente în instituţiile financiare internaţionale. Consilierul sef pe probleme economice al Kremlinului, a spus ca lumea trebuie sa se bazeze pe mai multe centre financiare si mai multe valute de rezerva.

In schimb, euro a fost insa sustinut de indicatori economici pozitivi pentru zona euro, dar si pentru SUA.

In Germania a crescut neasteptat indicatorul care masoara increderea in pietele financiare, iar in Statele Unite au crescut cu 17% numarul proiectelor de locuinte incepute de dezvoltatorii imobiliari si cel al autorizatiilor de constructie. Evolutia a fost peste asteptarile analistilor, dupa ce in aprilie, piata constuctiilor scazuse la un minim record.