Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Seceta usuca aproape jumatate din productia de grau a Romaniei

Producatorii agricoli estimeaza ca anul acesta recolta de grau va fi cu 40% mai mica decat in 2008 din cauza secetei. Astfel productia de grau va scadea de la 7 la 4 milioane de tone, potrivit Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli. Recolta va fi insa suficienta pentru consumul intern, a spus pentru Mediafax, presedintele Federatiei, Viorel Matei. Lipsa precipitatiilor va afecta si culturile de porumb a spus directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. El a explicat ca lunile iulie si august vor fi deosebit de secetoase, mai ales in sudul si sud-estul tarii. Autoritatile se bazau pe o productie agricola buna care sa atenueze declinul economiei. Previziunile analistilor pentru urmatoarele trimestre sunt insa destul de pesimiste. Deja in primele patru luni, declinul din agricultura si industrie a dus la o contractie a economiei cu 6,2%, fata de perioada similara din 2008, arata datele Institutului de Statistica.

De „Prima casa” pot beneficia si cei care isi ridica o locuinta

Programul „Prima casa” este destinat si celor care vor sa isi construiasca o locuinta. Conditia este ca acestia sa contracteze o firma de constructii, nefiind acceptata lucrarea in regie proprie. Bancile au la dispozitie sapte zile sa transmita Guvernului dobanzile percepute. Pentru achizitionarea unei case prin acest sistem trebuie achitat un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei. Durata maxima a creditului va fi de 30 ani. Normele metodologice pentru Prima Casa urmeaza sa fie astazi publicate in Monitorul Oficial.

Cursul leu-euro a urcat la maximul ultimelor doua luni

Moneda nationala se depreciaza pe zi ce trece. Ieri cursul leu-euro a ajuns la 4,232, cel mai mare din ultimele doua luni. Si fata de dolar leul a pierdut, pana la o paritate de 3,052. Cursul a inceput insa sa scada usor spre finalul zilei pe piata interbancara. Pe plan international, dolarul s-a depreciat fata de euro din cauza speculatiilor ca banca centrala americana va creste dobanda cheie anul acesta, in contextul in care economia este amenintata de deflatie.

Scaderi importante pe BVB

Bursa de la Bucuresti si-a accelerat declinul din aceasta saptamana. Ieri, indicii pietei au avut scaderi importante. Sectorul SIF-urilor a pierdut aproape 7%. Evolutia a venit in contextul corectiilor de pe marile piete europene. Actiunile celor mai mari companii europene au incheiat tranzactiile in scadere pentru a patra sedinta consecutiv, influentate negativ de titlurile bancare si cele din sectorul resurselor. Bursele de pe Wall Street au inchis aseara tranzactiile in stagnare.

Presedintele american, Barack Obama propune cea mai mare reforma a sistemului financiar, din ultimii 70 de ani

Planul include infiintarea unor autoritati guvernamentale de supraveghere a riscurilor si sigurantei produselor financiare. Intre propuneri: banca centrala, Federal Reserve, va supraveghea toate institutiile financiare considerate riscante. Obiectivul: sa se previna ca falimentul unei mari companii sa destabilizeze intreaga economie. Nou-creata Agentie de protectie a consumatorilor de produse financiare va supraveghea aceste produse, de la credite ipotecare la carduri de credit. Dezbaterile din Senat si Camera Reprezentantilor asupra propunerilor ar putea dura mai multe luni. Economistii sunt deja sceptici in ceea ce priveste reusita acestei reforme.

45.000 de carduri de credit blocate dupa suspiciuni de frauda

In Belgia, bancile au blocat preventiv 45.000 de carduri de credit, din cauza unor suspiciuni de frauda, a anuntat federatia nationala a sectorului financiar. Frauda vizeaza o mie de carduri de credit si tranzactii in valoare de 1,2 milioane euro. In Belgia sunt in circulatie 3 milioane carduri de credit.

MySpace concediaza o treime din angajati, din cauza crizei economice

Reteaua de socializare MySpace va concedia circa o treime din angajati, adica 400 de persoane, in incercarea de a reduce consturile din cauza crizei economice globale. Compania are aproximativ 125 milioane de utilizatori. In ultimul timp a fost afectata de popularitatea concurentilor sai Facebook si Twitter.

IBM Romania mai face inca angajari, in pofida crizei financiare

Compania IBM Romania nu va face restructurari si va continua angajarile, desi este afectata de criza financiara mondiala. Directorul general din Romania al furnizorului american de servicii si produse IT a precizat insa ca salariile angajatilor nu vor creste in acest context de criza.