Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Pogea: Economia evolueaza sub asteptari, iar Guvernul ar putea cere renegocierea tintei de deficit bugetar

Produsul Intern Brut ar putea scadea cu 6,5% la sfarsitul anului daca tendinta din trimestrul I se mentine si economia nu da semne de relansare in lunile urmatoare. Aceasta apreciere ingrijoratoare a fost facuta ieri chiar de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. El a adaugat ca inrautatirea situatiei economice ar putea determina Guvernul sa ceara FMI renegocierea tintei de deficit bugetar. Potrivit acordului incheiat cu Fondul, deficitul bugetar trebuia sa nu depaseasca 4,2% din PIB. Insa, pana acum economia a evoluat sub asteptari.

Romania, pe primul loc la absorbtia fondurilor europene de mediu, dar cu mari restante la celelalte capitole

Romania este campioana la absorbtia fondurilor europene la capitolul mediu unde a atins o rata de 39%, mult peste media de 16 procente a regiunii, arata un studiu al companei de audit KPMG. Tara noastra are insa zero fonduri atrase in domeniile energie, administratie publica, transport si dezvoltare regionala. Astfel, Romania a accesat doar 9% din fondurile disponibile fata de o medie de 11 procente din statele din Europa Centrala si de Est. KPMG identifica printre cauzele absorbtiei lente a fondurilor europene, perioadele lungi de evaluare a proiectelor si actiunile ezitante ale autoritatilor.

BNR: Bancile romanesti vor incheia anul pe profit

Sistemul bancar va incheia anul pe plus, in conditiile in care in aprilie a avut un profit de 20 de milioane de euro, spune seful Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. El a explicat ca acest prim pas a fost rezultatul deciziei luate de Banca Centrala in aprilie privind scaderea nivelului provizioanelor. In prezent BNR analizeaza posibilitatea unei noi relaxari a acestora, insa fara o eliberare masiva de lichiditate.

Bancile elvetiene si italiene raman cu perspective negative

Marile banci elvetiene sunt departe de a fi scapat de criza. Se intrevad in continuare perspective negative, a avertizat ieri Banca Centrala din tara cantoanelor. Acesta a explicat ca, in pofida reducerii pozitiilor riscante din portofoliu, expunerea marilor banci ramane in continuare importanta. Tot ieri, agentia de evaluare Moody`s a plasat sub supraveghere, cu perspectiva negativa 21 de banci din Italia. Intre acestea, Unicredit, Firenzze si o divizie italiana a Volksbank.

Elvetia: banca centrala anunta ca va lupta impotriva aprecierii francului

Banca Nationala a Elvetiei a anuntat ca va continua sa actioneze hotarat impotriva aprecierii francului fata de euro. De asemenea, institutia a decis sa mentina neschimbata dobanda de referinta la 0,25%. Ultima scadere a dobanzii cheie a fost in martie, cand banca a inceput sa cumpere si obligatiuni in franci pentru a lupta impotriva aprecierii monedei.

Companiile europene trebuie sa-si refinanteze datorii de aproape 4.000 de miliarde de euro

Companiile europene trebuie sa-si refinanteze in urmatorii 3 ani, datorii de 3.900 de miliarde de dolari, a anuntat agentia de evaluare Standard&Poor`s citata de Reuters. Situatia umbreste primele semne de redresare economica de pe continent. In SUA, datoriile companiilor se ridica la doar 2.800 de miliarde de dolari, insa au ratinguri mai mici decat cele europene. La noi in tara multe societati au intrat deja in insolventa pentru ca nu mai au de unde sa se imprumute. Pe primele trei locuri: Compania Nationala a Metalelor Pretioase Remin- Baia Mare, urmata de Petrom Service si de FC Timisoara, arata un top realizat de Daily Bussines pe baza datelor de la Registrul Comertului.

Dupa deprecieri consistente, leul se apreciaza usor

Leul s-a apreciat usor ieri dupa ce cursul urcase la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimele doua luni. Cursul oficial pentru astazi este de 4,231 unitati/euro. Si fata de moneda americana, cursul oficial a scazut, pana la 3,036, dupa aprecierea leului cu aproape 2 bani.

Marile piete europene au revenit pe plus

Bursa de la Bucuresti si-a reluat joi cresterile si a urcat peste 2 procente. Investitorii au mizat pe o stabilizare a pietei dupa scaderile din zilele precedente. De altfel si marile burse europene au inchis in urcare, sustinute de sectorul bancar si de vesti bune din SUA: numarul cererilor continue pentru ajutor de somaj au scazut pentru prima data din ianuarie. Bursa americana a incheiat insa indecis.